93 éves volt

Meghalt Paula Fox amerikai regényíró

Magyarországon Majomsziget címmel jelent meg regénye egy hányatott sorsú kiskamasz fiúról, aki kénytelen egy hajléktalanszállásra költözni.

2017.03.06 16:54MTI

Kilencvenhárom éves korában meghalt Paula Fox amerikai regényíró, aki saját életéből merítve írt történeteket veszteségről és elhagyatottságról gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Paula Fox március 1-jén halt meg egy brooklyni kórházban, az otthona közelében, halálának hírét azonban csak a hét végén erősítette meg a lánya, Linda Carroll-Barraud – írta a The New York Times internetes oldala.

Paula Fox (Fotó: Getty)

Pályafutása során fél tucat regényt írt felnőtteknek és húsznál is több könyvet gyerekeknek. Történeteinek szereplői komplex, független és gyakran zárkózott figurák.

Felnőtteknek szánt írásai közül az 1970-ben megjelent Desperate Characters a leghíresebb. A széthulló házasságról szóló történetből egy évvel később film is készült azonos - magyarul Hova tűnt szép napok - címmel Shirley MacLaine és Kenneth Mars főszereplésével.

Fox 1974-ben megkapta a gyermekirodalom Pulitzer-díjaként emlegetett Newbery-érmet a The Slave Dancer című regényéért, amelynek középpontjában a 19. századi transzatlanti rabszolga-kereskedelem áll.

Az írónő két memoárban mesélt hányattatott gyermekkoráról és fiatal felnőtt éveiről.

A Manhattanben született Fox számos képeskönyvet és verset is írt kisgyerekeknek, valamint a középiskolás olvasóknak. Magyarországon Majomsziget címmel jelent meg regénye egy hányatott sorsú kiskamasz fiúról, aki kénytelen egy hajléktalanszállásra költözni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.