200 éve született Arany János

Arany-emlékév - Bemutatták az MNB által kibocsátott emlékérmeket

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Arany János születésének 200. évfordulója tiszteletére arany, ezüst és színesfém emlékérmet bocsátott forgalomba, az érmeket pénteken Budapesten, a Sándor-palotában Áder János köztársasági elnök jelenlétében mutatták be.

2017.03.04 04:30MTI
MTI/Máthé Zoltán

Az államfő beszédében felidézte, hogy csütörtökön, a költő születésének 200. évfordulóján vette hivatalosan kezdetét a jubileumi emlékév, amelyhez kapcsolódva számos programot tartottak határokon innen és túl egyaránt. Mint mondta: valóságos népmozgalom alakult ki a költő évfordulójának megünneplésére, és reményét fejezte ki, hogy a kollektív lelkesedés egész évben kitart.

Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke elmondta, hogy az érmeket ötezer forint névértékű arany, tízezer forint címletű ezüst és kétezer forint címletű színesfém-változatban bocsátották ki. Az arany emlékérme a világ legkisebb aranyérméje gyűjtői sorozatba illeszkedik, az ezüst pedig a magyar költőket bemutató tematikus sorozat része.

Az aranyérme előoldalán a középmezőben az aranymetszésre utaló motívum jelenik meg, amely tökéletes arányaival Arany kiérlelt, klasszikus költészetét kívánja szimbolizálni. A középpontból indulva enyhe hullámvonalban egy repülő malomkövet jelképezve Arany János néhány jelentős művének címe olvasható; a Pázmán lovag, a Híd-avatás, a Bolond Istók, a Tetemre hívás, a Vörös Rébék, A bajusz, A Fülemile, a Családi kör, a Tengeri-hántás, a Toldi-trilógia, A nagyidai cigányok, A walesi bárdok, a Szondi két apródja, a Mátyás anyja és az Ágnes asszony. Az alsó köriratban a Toldiból vett idézet, a "Repül a nehéz kő: ki tudja hol áll meg?" szerepel.

MTI/Máthé Zoltán

Az érme előoldalán található a Magyarország felirat, az 5000 forintos értékjelzés a "Bp." verdejel, valamint a 2017-es verési évszám.

A miniarany emlékérme hátlapján Arany János Barabás Miklós metszete alapján készült fiatalkori ábrázolása szerepel, a félköriratban az Arany János felirat olvasható, illetve a költő születési és halálozási dátuma (1817-1882).

Az ezüst- és színesfém érmék képe azonos, csak az értékjelezés tér el, előlapjukon a kötelező éremképi elemeken túl Stróbl Alajos Aranyt ábrázoló emlékművének talapzatán található Toldi Miklós szobor jelenik meg, félköriratban a "Rémlik, mintha látnám termetes növését" Toldi-idézettel.

A hátlapján Arany János időskori, félalakos ábrázolása látható, mellette névaláírása, középen, két egymás alatti sorban születési és halálozási éve szerepel. A hátlapon olvasható az Arany ars poeticájára utaló, A walesi bárdokból vett "kobzán a dal magára vall" idézet.

Az emlékérmeket Király Vilmos tervezte, mesterjegye a pénzek hátoldalán található.

Mindhárom érméből 5000 darab készíthető.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.