Programajánló

A görög ARTéfacts Ensemble fellépésével indul az Átlátszó Hang fesztivál

A görög ARTéfacts Ensemble fellépésével indul január 6-án, pénteken az idei Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál a Zeneakadémia épületében.

2017.01.04 23:30MTI

A különleges koncertről Gryllus Samu zeneszerző, a fesztivál egyik kurátora az M1-en elmondta: az együttes egy görög női börtönben rendezett zenei workshopokat az elítélteknek, amelyeken felvételeket is rögzítettek. Ezeket elküldték hat európai zeneszerzőnek, akik a felvételek anyagára támaszkodva írták meg a hangversenyen elhangzó darabokat.

Hozzáfűzte: az elmúlt négy évben jelentősen bővült a fesztivál helyszíneinek száma, idén a Müpában, a Szimpla Kertben, a Közép-Európai Egyetemen (CEU) és az Aurórában is lesznek programok a Hermina Galéria, a Zeneakadémia, a Trafó, a Budapest Music Center (BMC) és Fuga - Budapest Építészeti Központ mellett. A koncerteket interaktív "beavató foglalkozások" előzik meg, amelyeken a közönség többet tudhat meg a darabokról és az alkotási folyamatról is.

A kortárs újzene világának - maga a műfaj nagy múltra tekint vissza, Bartók Béla már 100 évvel ezelőtt küzdött az elismertetéséért - egyik újdonsága az úgy nevezett "új diszciplína", amely olyan előadóművészeket jelöl, akik a zenét "performativitással", színházzal és tánccal is vegyítik fellépéseiken. Erős tendencia a vizualitás, a film felé fordulás is - mondta el Gryllus Samu.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.