Isten éltesse!

Kiefer Sutherland 50 éves

Betöltötte az ötvenet Kiefer Sutherland Golden Globe- és Emmy-díjas kanadai színész, a 24 című tévésorozatban Jack Bauer ügynök megformálója.

2016.12.21 12:47MTI

Születési nevén, Kiefer William Frederick Dempsey George Rufus Sutherland anyai nagyapja a kanadai Saskatchewan tartomány kormányzója volt, apja a neves színész Donald Sutherland.

Isten éltesse! (Fotó: UPPA)

Kiefer Londonban született, és első éveit is itt töltötte, de Kaliforniában nőtt fel, szülei válása után anyjával és ikerhúgával Torontóba települtek át. Első filmszerepét tizenhét évesen kapta, a Gengszterpapa című amerikai családi vígjátékban apjával együtt játszott. 1984-ben a The Bay Boy-ban már főszerepet osztottak rá Liv Ullmann partnereként, alakításáért díjra jelölték.

Pályakezdőként három évig Robert Downey Jr. szobatársa volt, akivel 1988-ban együtt is játszottak az 1969 című háborús drámában, a női főszerepet a szintén feltörekvő Winona Ryder alakította. A kilencvenes években a széles nagyközönség is megismerte arcát, tehetségét több műfajban mutatta meg.

Az Egyenesen át című thrillerben Julia Roberts volt a partnernője, akit el is jegyzett, a Nyom nélkül című krimiben elrabolt barátnője után nyomozott, a Szemet szemért című filmben egy fiatal lányt megerőszakoló gyilkost alakított, főszereplője volt a Dark City című film-noirnak. Szerepelt a guantanamói haditengerészeti bázison történt gyilkosságot felderítő Egy becsületbeli ügyben, a veteránkórházban játszódó 99-es paragrafus című drámában és a Twin Peaks kultikus televíziós sorozat mozifilmváltozatában. A három testőrben ő volt Athos, a Ha ölni kell című krimiben ismét apjával játszott, s még egy westernben is feltűnt (Vadnyugat fiai). A fülke című drámában alig három percig volt látható, jellegzetes, rekedtes hangján viszont másfél óráig fenyegette a főszereplő Colin Farrellt, hogy megöli, ha leteszi a telefonkagylót.

Élete szerepének Jack Bauert, a 24 című, valós idejű televíziós sorozat főhősét tartja. 2001-ben játszotta el először az éles eszű és kemény öklű terrorelhárító ügynököt minden idők egyik legjobb tévés szériájában, s ez hozta meg számára az igazi népszerűséget. Időről időre felröppennek pletykák egy esetleges 24 mozifilmről, de a színész határozottan leszögezte: többé nem akar Bauer ügynök lenni.

A zenét kiskora óta kedvelő színész, akinek egyik hobbija a gitárgyűjtés, idén jelentette meg első albumát. A Down in a Hole című lemez mind a tizenegy dalát ő írta, kettőnek a videoklipjét is megrendezte, s az anyagot amerikai koncertturnéval népszerűsítette. A sokoldalú színész egy időben jégkorongozott és rodeózott is, jó barátja a hokilegenda Wayne Gretzky.

Sutherland nem csak filmjei miatt szerepelt a lapok címlapjain. 2007-ben ittas vezetés miatt másfél hónapot börtönben töltött, emellett másfél éves tanfolyamra kötelezték, és fél éven át alkoholterápiára kellett járnia.

A neves színész-énekes a Golden Globe- és Emmy-díja mellett több elismeréssel is büszkélkedhet: megkapta a Harvard Egyetem Hasty Pudding-díját, 2015-ben Zürichben Arany Szem-díjjal tüntették ki. Csillaga díszíti a kanadai és a hollywoodi Hírességek sétányát, utóbbin apa és fia csillaga egymás mellett található.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.