Lecsapás

Boromisza Tibor egyik műve kelt el a legmagasabb áron a Virág Judit Galéria karácsonyi árverésén

Kikiáltási árának több mint kétszereséért cserélt gazdát Rippl-Rónai József Társaság a kastélyparkban című 1907-es olajfestménye.

2016.12.20 00:29MTI

Boromisza Tibor Rőzsehordók a ligetben című képe kelt el a legmagasabb áron a Virág Judit Galéria vasárnap esti karácsonyi aukcióján, amelyen sok más mellett Munkácsy Mihály, Aba-Novák Vilmos és Rippl-Rónai műveit kínálták az érdeklődőknek a Budapesti Kongresszusi Központban.

Boromisza Tibor Rőzsehordók a ligetben című festményének a kikiáltási ára 42 millió forint volt, majd több licit érkezése után a magyar fauve festészet egyik legkiemelkedőbb darabja 87 millió forintért kelt el. Boromisza 1908 körüli Nagybányán készült alkotását 1911 óta nem láthatta a közönség. A festmény felfokozott színvilágával és dekorativitásával olyan nemzetközi alkotók munkáival állítható párhuzamba, mint Henri Matisse, Vincent van Gogh vagy Paul Gauguin.

Kikiáltási árának több mint kétszereséért cserélt gazdát Rippl-Rónai Jószef Társaság a kastélyparkban című 1907-es olajfestménye. A képre a licit 34 millió forintról indult és végül 80 millió forintért kelt el.

A csaknem 230 tételt felvonultató aukciós anyag egyik legizgalmasabb tétele volt, Munkácsy Mihály Amerikából hazakerült Naplemente című festménye, amely egykor Andrássy Gyula világhírű gyűjteményének egyik legkiemelkedőbb darabja volt. A nagy becsben tartott képet Andrássy a híres angol festő, William Turner Velencei részlete mellett állította ki saját palotájában.

Az 1873-ra datált mű kikiáltási ára 40 millió forint volt, de végül 50 millió forintért talált új gazdára.

Kikiáltási árának több mint háromszorosáért, 29 millió forintért kelt el Szőnyi István Ponte Cestio című tájképe, míg Szobotka Imre Utca című kubista festménye 30 millió forintért cserélt gazdát.

Több mű is becsértékének felső határát túlszárnyalva kelt el az árverésén. Munkácsy Mihály vázlata, amelyet a Krisztus Pilátus előtt című képhez készített 1,2 millió forintért kelt el, jóval meghaladva becsértékének 700 ezres határát, míg a festő Kajafást ábrázoló vázlata ugyancsak 700 ezer forintos becsértéke felett végül 1,1 millió forintért cserélt gazdát.

A Zsolnay-kollekció múzeumi rangú darabjának számít az a historikus óriás váza, amelyet Zsolnay Teréz férje, Sikorski Tádé tervezett 1886-ban. A csaknem kétméteres stilizált levél- és indamotívumokkal, valamint Bourbon-liliomokkal díszített váza kikiáltási ára 3 millió forint volt, majd élénk licitemelkedés után végül 16 millió forintért kelt el. A Zsolnay-kollekció másik kiemelkedő darabja volt, a Nőalak hódoló párduccal elnevezésű porcelánfajansz. A Mack Lajos tervei alapján készült váza kikiáltási árának majdnem a kétszereséért, 7 millió forintért kelt el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.