Programajánló

Szűcs Attila-kiállítás nyílt a Ludwig Múzeumban

A friss munkákra koncentrálva fejti fel Szűcs Attila festészetét a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum (Lumú) Kísértetek és kísérletek címmel péntektől látható kiállítása.

2016.12.18 23:28MTI

Szűcs Attila a fiatal magyar festészet egyik kiemelkedő képviselője, akinek alkotásai megtalálhatók a legfontosabb köz- és magángyűjteményekben - mondta el a kiállítás csütörtöki megnyitóján a Lumú igazgatója.

Fabényi Julia hozzáfűzte: a kiállítás egyéni betekintést enged ebbe a különleges munkásságba, és jó keresztmetszetét adja az elmúlt tizenöt év munkásságának.

A tárlatot megnyitó Simó György közíró hangsúlyozta, hogy Szűcs Attila képei a "ráérős, gondolkodós befogadói élményre" születtek. Amikor Szűcs Attila festeni kezd, mindig elhasznált, elfelejtett képekből indul ki - jegyezte meg, hozzátéve: rétegről rétegre fejti ki a különböző nézőpontokat, bizonyos motívumok eltűnnek, más részletek bekerülnek.

Simó György szerint Szűcs Attila festményei nem kimerevített, statikus képek, hanem élő világok. Kevés elemmel megteremtett kompozíciói csak az első lépést adják meg, a történések a néző fejében rajzolódnak ki - fejtette ki.

Hornyik Sándor kurátor a megnyitó előtti tárlatvezetésen elmondta, Szűcs Attila legújabb munkáinak tematikai és technikai jellegzetességeiből bomlik ki időben visszafelé haladva az életmű egésze. Az anyagban meghatározó szerepet játszanak a múlt "kísértetei" ugyanúgy, mint a művészettörténet toposzai - jelezte.

Szűcs Attila művein olyan híres történelmi alakok is felbukkannak, mint Nikola Tesla, Horthy Miklós, Buster Keaton, Adolf Hitler és Kádár János, ugyanakkor minden esetben kísérletet tesz arra is, hogy a figurákat festői eszközökkel átértelmezze - szólt a február 19-éig látogatható kiállításról Hornyik Sándor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.