Programajánló

Kortárs magyar művészek alkotásai Rómában

Hervé-Lóránth Ervin magyar képzőművész Barbi&Fauno című szobra fogadja a látogatókat a római Macro kortárs képzőművészeti kiállítóközpont új nemzetközi kiállításán, amelyen más magyar művészek is bemutatkoztak.

2016.12.19 01:31MTI

Az about:blank című kiállítás a kortárs digitális kultúra egyik gyakori kifejezéséről kapta nevét: ez a felirat jelenik meg ugyanis a számítógépek monitorán, amikor a keresett elem vagy információ nem található meg többé.

Ezt a hiányérzést hivatott kifejezni az egykori római mészárszék csarnokaiból kialakított Macro (Museo d'Arte Contemporanea di Roma) termeiben január 8-ig látható tárlat, amely az olasz fővárosban működő külföldi kulturális akadémiák, közöttük a Római Magyar Akadémia (RMA) művészeinek alkotásait mutatja be. A tizenegy alkotó a kortárs művészet legkülönbözőbb kifejezési eszközeit használta fel a videótól a textilből készült installációig.

A három magyar kiállító közül Hervé-Lóránth Ervin, az RMA kulturális attaséja, megbízott igazgatója a tárlatra készült Barbi&Fauno című szobrával mutatkozott be. A több mint három méter magas, hungarocellből, kültéri vakolatból és papírmaséból készült alkotás az ókori Aphrodité, Erósz és Pán szoborcsoportot idézi, a szépség istennője helyén egy nőiességében eltúlzott Barbie babával.

Emmanuele F.M. Emanuele, a kiállítást támogató Fondazione Roma alapítvány elnöke a megnyitón az MTI-nek azt mondta, Hervé-Lóránth Ervin szobra a mai kultúra és társadalom hamis értékeinek kritikája, amely rámutat arra, hogy a művészet üzenetének nincsen határa. Hozzátette: a maga korában ezt festette meg Caravaggio is, amikor vásznain prostituáltból lett szent vagy éppen királynő.

A Rotterdamban élő Era Vati (Vati Erika) Remembering című videodoboza a személyes emlékek átadása és a kommunikáció nehézségeire figyel fel a zajos világunkban. Horváth Dániel Point of no return című installációján az ismert római turistalátványosságok képeslapjai sorakoznak, amelyekről azonban hiányoznak a híres helyszínek. Era Vati és Horváth Dániel is a RMA ösztöndíjasaiként, a Balassi Intézet támogatásával töltöttek alkotói időszakot az olasz fővárosban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.