Happy Birthday to You

Szabadon felhasználható lesz minden idők egyik legismertebb dala

Január 1-jétől szabadon felhasználhatóvá válik minden idők egyik legtöbbet játszott dala, a Happy Birthday to You, és közkinccsé válnak mások mellett Moholy-Nagy László és H.G. Wells munkái is.

2016.12.15 12:06MTI

Az Európai Unióban, így Magyarországon is hatályos szabályozás értelmében december 31-ével megszűnik minden olyan műalkotás szerzői jogi védettsége, amelynek utolsó élő szerzője 70 évvel ezelőtt, azaz 1946-ban hunyt el. Így válik szabadon felhasználhatóvá a Happy Birthday to You: a dal szerzőjének tekintett Patty Smith Hill 78 éves korában, 1946-ban hunyt el, így az EU területén a dal védettsége 2017. január elejétől megszűnik - közölte az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület csütörtökön az MTI-vel.

Mint írták, a Happy Birthday to You, a Patty és Mildred J Hill testvérpár által jegyzett dal a Kentucky állambeli Louisville-ben született, ahol Patty Hill óvodavezetőként dolgozott. A több mint száz éve született mű a legismertebb angol nyelvű dal, egyes szakmai elemzések szerint ez a világ legtöbb pénzt termelő dala, a megírása óta mintegy 50 millió dollárt hozott a jogtulajdonosoknak (akiknek személye különböző kiadói felvásárlások miatt az évtizedek során többször megváltozott). A dal leghíresebb nyilvános előadásának azt tartják, amikor Marilyn Monroe 1962. május 19-én ezzel köszöntötte a 45. születésnapját ünneplő John F. Kennedy elnököt.

“A Happy Birthday védelmi idejének lejárta a családi-baráti születésnapi összejövetelekkel kapcsolatban semmiféle változást nem eredményez, hiszen magánhasználat esetén eddig sem állt fenn jogdíjfizetési kötelezettség. A vendéglátó- és szórakozóhelyeket szintén nem érinti a közkincsbe kerülés, hiszen ők nem az egyes elhangzások alapján, hanem időszakos zeneszolgáltatásért fizetnek jogdíjat. Az igazi változás a filmes felhasználások, illetve a zenei feldolgozások területén történik” – idézi a közlemény Tóth Péter Benjamint, az Artisjus stratégiai és kommunikációs igazgatóját.

2017. január 1-jétől szintén szabadon felhasználhatóvá válnak például Gerhart Hauptmann Nobel-díjas német író, a német naturalizmus egyik vezető alakja, vagy az elsősorban a tudományos-fantasztikus műfajba sorolható műveiről ismert angol író, H.G. Wells művei, utóbbiak közé tartozik mások mellett a Világok harca (1898) vagy A láthatatlan ember (1897).

Külföldi szerzők esetében a magyar fordítás szerzői jogi védettsége a fordító halála után 70 évig tart.

Szintén lejár a szerzői jogi védettség Moholy-Nagy László műveire. A fotográfus, festő, ipari formatervező, kísérleti filmek egyik hazai úttörője az Egyesült Államokban hunyt el 1946. november 24-én.

A kommüniké emlékeztet arra, hogy a szellemi tulajdonjogok csak bizonyos ideig nyújtanak oltalmat a szerzőknek, feltalálóknak, jogtulajdonosoknak. A szerzői jog az Európai Unió államaiban mindenütt a szerző életében és halála után 70 évig védi a műveket. Ebben az időben csak a szerző vagy örököse engedélyével lehet nyilvánosan felhasználni a verseket, regényeket, zeneműveket, fotóművészeti vagy éppen képzőművészeti alkotásokat.

A védelmi idő elsősorban azért ilyen hosszú, hogy a szerző házastársa, gyermekei, unokái számára valódi hagyatékot jelenthessenek az alkotások. Egy friss tanulmány szerint Európában minden tíz jogdíjkifizetésben részesülő személyből kilenc élő szerző és csak egy örökös. Ennél is jóval kisebb azon művek aránya, amelyek még a szerző halála után 70 évvel is rendszeresen elhangoznak, kereskedelmi forgalomba kerülnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.