Építészet

Kihirdették az idei Média Építészeti Díja győzteseit

Nagyszabású gálaesten jelentették be a 12. Média Építészeti Díja győzteseit, akik az Uránia Nemzeti Filmszínházban vehették át az elismerést vasárnap este.

2016.12.12 23:30MTI

Tervkategóriában a Csontváry Múzeumot mint zarándokhelyet elképzelő Nartarchitects vette át a 2016-os Média Építészeti Díját, míg a már megvalósult épületek közül Győrffy Zoltán debreceni Szent György temploma lett a győztes - olvasható az MTI-hez hétfőn eljuttatott tájékoztatóban.

Idén először a zsűri egy különdíjat is odaítélt. Ezt a Narmer Építészeti Stúdió és a BME Építőművészeti Doktori Iskola által megálmodott Rudapithecus Látványtár nyerte el.

A zsűri díjazottjainak ismertetését követően a közönségdíjakat is átadták. A Média Építészeti Díja közönségszavazásának végeredményéről az Uránia közönsége döntött.

Tervkategóriában a ghánai Newill Akadémia magyar tervezőit, Funk Bogdánt, Szelecsényi Balázst, Vadász Orsolyát, Nusszer Diánát és Cserháti Csinszkát jutalmazta a publikum. Épületkategóriában az Archikon Építésziroda munkája, a Meséskert óvoda kapta a közönség legtöbb voksát.

Az Index.hu közönségdíjára a hírportálon lehetett szavazni. A győztes ebben a kategóriában is a Meséskert óvoda lett.

Az este folyamán három különdíjat is átadtak. Az Austrotherm Energiahatékonysági Különdíját ugyancsak a Meséskert óvoda kapta. Az Európa Design Belsőépítészeti Különdíjával a Blokk Építész Műhely Hullám Csónakházait díjazták. Idén először adták át a Lechner Tudásközpont Legjobb 1945 után Épült Épület Rekonstrukciója Különdíját, amelyet Kormos Gyula építész, energetikai szakértő az Eszterházy Károly Egyetemnek készített tervei alapján felújított egri aktív egyetemi kampusznak ítéltek.

Idén rekordszámú, 158 pályázat érkezett a Média Építészeti Díjára. A nemzetközi előzsűri ebből a 158 jelentkezőből válogatta ki a tizenegy döntőbe jutott projektet. A kiválasztott 5 épületet és 6 tervet rövid prezentációkban ismertették a jelöltek a gálaesten.

Ezt követően a média szereplőiből álló zsűri - az MTVA Bartók Rádió, Index, Népszabadság, Magyar Nemzet, Mandiner, Design Terminál, HírTV, TrendFM, Karc FM, Heti Válasz és Turizmus Trend/Vendég & Hotel képviselői - elemezték a döntőbe került épületeket és terveket, valamint három szakmai bíráló - Bardóczi Sándor tájépítész, Dúll Andrea környezetpszichológus és Martinkó József design- és építészetkritikus - véleményezte a munkákat.

Az eseményt Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes-államtitkár nyitotta meg. A gálán minden évben köszöntenek egy mestert. Idén Török Ferencet, a ma élő építészgeneráció egyik legfontosabb alakját üdvözölték. A laudációt Puhl Antal professzor tartotta meg, amelyből kiderült, hogy a mester hatása a jelenleg alkotó legjobb szakemberek munkáján is érezhető.

A rendezvény házigazdái Pásztor Erika Katalina, az epiteszforum.hu főszerkesztője, Rózsa Péter, a Klub Rádió főszerkesztő-helyettese és Wesselényi-Garay Andor építészkritikus, egyetemi tanár voltak.

A legrangosabb magyar online építészeti napilap, az epiteszforum.hu tizenkét évvel ezelőtt azzal a céllal hozta létre a Média Építészeti Díját, hogy a magyar építészek által megépített épületeket és terveket a nagyközönség is megismerhesse.

A szervezők szerint a rekordszámú idei jelentkező azt jelzi, hogy a gazdasági világválságot követő ínséges időszak után 2016-ra az építészet visszatért a sikerszakmák közé Magyarországon.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.