Programajánló

Peter Brook Csatamező című előadása látható a Trafóban

Peter Brook Csatamező (Battlefield) című előadása látható a Trafó Kortárs Művészetek Házában december 14. és 16. között. A produkció a hindu eposz, a Mahabharata csatajelenete utáni pillanatát merevíti ki 70 percben.

2016.12.11 21:27MTI

Az előadás előzménye egy harminc évvel ezelőtti, kilenc órás előadás, amely az egész történetet színre vitte. A 30 éve készült Mahabharata után Peter Brook - Jean-Claude Carriere és Marie-Hélene Estienne segítségével - 70 percre és 5 szereplőre tömörítette a szanszkrit legendát.

Peter Brook a huszadik század egyik legnagyobb hatású rendezője, aki átformálta a műfajt; színházi rendezései, filmjei, színházelméleti írásai az egész világon ismertek és elismertek - olvasható a Trafó MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, Peter Brook azzal hozott újdonságot majd hét évtizeddel ezelőtt, hogy szakított a hagyománnyal, lecsupaszította színpadot, egyszerű, letisztult világot teremtett előadásaiban. A Trafóban is megelevenedő csatamezején sem jelennek meg halott testek vagy fegyverek; a pusztítás és az események húsbavágó komolysága mégis megkérdőjelezhetetlen. "A produkció korokon és kultúrákon ível át, s olyan gyöngyszemmé válik, ami örökké aktuális" - akárcsak a Mahabharata - fogalmaznak a szervezők a közleményben.

Mint felidézik, Peter Brook Angliában kezdte munkásságát, volt a Royal Shakespeare Company rendezője, Iránban helyi művészekkel fogott kísérletezésbe, 1971 óta Párizsban él.

A szanszkrit legenda egészét adaptáló eredeti előadást, a Mahabharatát tíz éven át tartó intenzív munka előzte meg. A produkció nemzetközi volt, hiszen indiai és japán szereplő is gyarapította az előadók sorát.

"A három évtizede készült előadás nemcsak az egyedi stílussal váltott ki nagy figyelmet és sikert, de azzal is, hogy a hindu kultúra alapművét csatornázta be az európai gondolkodásba" - írják az ismertetőben.

Az új produkció az előzőhöz hasonlóan nemzetközi, Toshi Tsuchitori japán zeneszerző élő játéka teremt benne egyedülálló atmoszférát, belga, francia, afrikai, angol színészek lépnek színpadra. Az adaptálásban és a rendezésben pedig Jean-Claude Carriere és Marie-Hélene Estienne francia alkotók voltak Peter Brook segítségére.

"A Csatamező kifinomult, visszafogott eszközökkel mesél életről, halálról, emberi létről" - írják.

December 15-én 18 óra 30 perckor A Mahábhárata, India nemzeti eposza címmel Wojtilla Gyula egyetemi tanár tart bevezető kiselőadást.

A produkció angol nyelven magyar felirattal látható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.