Programajánló

Zenészlegendák a második Get Closer Budapest Jazz Festen

A progresszív jazzgitár egyik királya, John Scofield, Richard Galliano és Ron Carter legendás duója, valamint a francia csodatrombitás, Erik Truffaz is szerepel a második Get Closer Budapest Jazz Fest fellépői között, amelyet március 24. és 26. között rendeznek meg a MOM Kulturális Központban.

2016.12.07 04:30MTI

A fesztivál három magyar együttese, az In Line, a Vasvári String Trio és a Kárpáti Dódi Priváti Projekt fellépésükkel a magyar jazzélet nyáron, 59 évesen elhunyt kiemelkedő alakja, Vasvári Pál előtt tisztelegnek - mondta el Kleb Attila, a Get Closer Concerts ügyvezetője kedden Budapesten.

Hozzáfűzte: a fesztiválon napi két koncertet rendeznek, a magyar együttesek a külföldi fellépők programját vezetik fel. A rendezvényt egy lengyel jazzfotósok képeiből összeállított kiállítása fogja kísérni.

A hetvenes évek vége óta több mint 40 szólóalbumot megjelentető, Grammy-díjjal is elismert John Scofield az amerikai country zene híres számaiból - Hank Williams, Patti Page, Shania Twain és mások szerzeményeiből - állította össze programját, amelynek a Country For Old Men címet adta.

Az olasz származású francia tangóharmonikás, Richard Galliano és a több mint kétezer lemezfelvétellel büszkélkedhető 80 éves nagybőgős, Ron Carter 27 évvel ezelőtt hoztak létre először közös produkciót, a Panamanhattan című albumot, amely óriási siker lett. A március 25-i koncerten a duó most újra ebből a New Yorkhoz és Párizshoz kötődő lemezük repertoárjára alapozza műsorát.

Új felállással érkezik három év után ismét Magyarországra a jazz és az instrumentális pop mezsgyéjén egyensúlyozó svájci származású francia Erik Truffaz kvartettje. Az alapító dobos helyét a fiatal Arthur Hnatek vette át, a billentyűs hangszereket Benoit Corboz, a basszusgitárt Marcell Giuliani kezeli. Az együttes legújabb, Doni Doni című idei albumán új zenei világokat tett magáévá, amikor a híres mali énekest, Rokia Traorét, és a mali-francia hip-hop előadót Oxmo Puccinót kérte fel vendégszerepelni.

A sajtótájékoztatón Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester hangsúlyozta: nem kis teljesítmény első alkalommal megszervezni egy háromnapos jazzfesztivált, de még nagyobb kihívás folytatni és életben tartani.

A nyáron elhunyt Vasvári Pál együtteseit fia, a szintén basszusgitáros Vasvári Márton viszi tovább. A zenész a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a legendás nemzetközi fellépőkkel, akik előtt hatalmas kihívás játszani, a Get Closer a legrangosabb magyar jazzfesztivállá nőtte ki magát.

Az In Line jazz-rock együttest 1989-ben alapította Vasvári Pál és Csepregi Gyula szaxofonos. A több mint 15 lemezt kiadó zenekarban az elmúlt két és fél évtizedben megfordult a hazai jazzélet színe-java, köztük Szakcsi Lakatos Béla, Kőszegi Imre és Solti János is. A koncerten az együttes legnépszerűbb dalaiból válogatnak, de új szerzemények is hallhatóak lesznek - mondta el Vasvári Márton.

Hozzáfűzte: a 2001-ben alapított Vasvári String Trio a mediterrán, francia romajazz hagyományait viszi tovább, a közönség itt egy könnyedebb, örömzenélős fellépésre számíthat, amely jól fog illeni a Ron Carter és Richard Galliano közös fellépéséhez.

A harmadik magyar együttes az elektronikus improvizált zenében utazó Kárpáti Dódi Priváti Projekt lesz. Az éteri hangulatot árasztó dallamokat a Quimby trombitásaként is ismert zenész "énekbeszéde" színesíti. A formációhoz 2015-ben csatlakozott Vasvári Pál, akit Vasvári Márton követett a basszusgitáros poszton.

Kleb Attila kitért arra is: nagyon fontos, hogy a fővárosnak legyen saját jazzfesztiválja, ezért már elkezdték szervezni a 2018-as Get Closer Budapest Jazz Festet is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.