Százezer font

Összegyűlt a pénz David Bowie köztéri szobrára

Közadakozásból sikerült összegyűjteni a százezer fontot (37 millió forintot), amelyből szobrot állítanak David Bowie emlékére a buckinghamshire-i Aylesburyben.

2016.12.06 23:30MTI

A BBC News keddi beszámolója szerint 19 órával a kitűzött határidő előtt 650 ember adománya révén több mint százezer font gyűlt össze a közösségi finanszírozó kampányban. Akadt, aki tíz fonttal (3700 forinttal), de olyan is, aki hatezer fonttal (2,2 millió forinttal) járult hozzá a bronzszobor felállításához.

A szobrot azért helyezik el Aylesburyben, mert Bowie a hetvenes évek elején a The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars című lemezeinek számait ott adta elő először.

David Stopps, a gyűjtés szervezője elmondta, hogy nagyon izgatott az eredmény miatt, és minden adományozónak nagyon hálásak. Az adományok 30 százaléka az Egyesült Királyságon kívülről érkezett.

Adele lemezcége és Howard Jones, a nyolcvanas években befutott zenész is hat-hatezer fonttal járult hozzá a szobor felállításához. A Bowie előadásait szervező ügynök, John Giddings pedig ötezer fontot (1,8 millió forintot) adott a nemes célra.

A szobrot a Market Square árkádjai alatt helyezik majd el a városban. Az alkotást Andrew Sinclair szobrászművész készíti, aki időnként a királynőtől is kap megbízást.

A szobor fölött elhelyezett hangszórókból a tervek szerint minden órában felcsendül majd egy Bowie-szám.

A szervezők szerint még 50 ezer fontot kell előteremteni a projekt megvalósításához, de mint mondták, ez már könnyű menet lesz a támogatások és közvetlen adományok révén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.