Zene

Eurosonic - Portugália lesz a fesztivál fókuszában

Portugália áll a jövő évi groningeni Eurosonic Noorderslag fesztivál fókuszában. A rangos hollandiai eseményt 2017. január 11-től 14-ig immár 31. alkalommal rendezik meg.

2016.12.06 01:30MTI

A Eurosonic minden évben más országokat állít a rendezvény fókuszába. Idén a közép-kelet-európai országok kaptak kiemelt figyelmet, jövőre Portugália 21 előadója léphet színpadra a fesztiválon, köztük lesz mások mellett a Best Youth, a First Breath After Coma, a Glockenwise, a Marta Ren & the Groovelvets, a Mooshiners, a Noiserv, Rodrigo Leao, a Gift vagy a We Bless This Mess - közölték a holland szervezők hétfőn az MTI-vel.

"Úgy érezzük, nem mindenki van tudatában annak, hogy a portugál zenei szektor rengeteg dolgot nyújt Európának és a világnak. Nem csak nagyon sok érdekes új előadója van, de óriási fesztiválkínálatával is kitűnik" - fogalmazott a közleményben Peter Smidt, a Eurosonic kreatív igazgatója. A 11 millió lakosú Portugáliában mintegy négyszáz fesztiválnak több mint hárommillió látogatója van évente.

A Eurosonic az európai zene kulcsfontossági eseménye, amely elsősorban feltörekvő zenészeknek nyújt bemutatkozási lehetőséget. A showcase fesztiválon a zeneipar képviseletében több mint négyezren vesznek részt évente. Az észak-hollandiai rendezvényre 26 európai rádióállomás jelöl előadókat; a Eurosonic az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségével (EBU) együttműködésben végzi a válogatást. Magyarország képviseletében jövő januárban biztosan ott lesz Groningenben a Bohemian Betyars, amely idén májusban megnyerte a Nagy-Szín-Pad! című tehetségmutató versenyt. Az EBU által jelölt együtteseken kívül még mintegy háromszázötven zenekar kap meghívást a szervezőktől, a fellépők több mint húsz helyszínen mutatkozhatnak be.

Az Eurosonic fesztivál keretében adják át évről évre az európai tehetségek számára alapított EBBA-díjakat, valamint a legjobb fesztiváloknak járó elismeréseket is (idén a Sziget és VOLT is győzött egy-egy kategóriában). Groningenben nemzetközi zeneipari konferenciát is tartanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.