Lemezajánló

A Cimbaliband és a Tárkány Művek is új lemezt készített

A hazai világzenei színtér két népszerű, cimbalomra épülő formációja, a Cimbaliband (az anyag címe: Recycle) és a Tárkány Művek (Magyar konyha támad) szinte egy időben készült el új stúdióalbumával.

2016.12.04 07:32MTI

Az idén tizedik születésnapját ünneplő, Unger Balázs cimbalmos által vezetett Cimbalibandnek a Recycle a kilencedik lemeze. A tizenegy számot tartalmazó új anyag életigenlős, örömteli dalokat tartalmaz, amelyeken hol nagyon, hol kevésbé érződnek át a népzenei alapok - szerepel az albumot kiadó Fonó Budai Zeneház MTI-hez eljuttatott ajánlójában.

A szerzemények témái egy-egy hétköznapi hőst vagy élethelyzetet mutatnak be, szó van pesti bringásokról, betyárokról, a kávéról, de helyet kap a dalszövegekben a népdalok legfőbb témája, a szerelem is.

A balkáni népzenei elemeket előszeretettel használó, de a bulizós zene felé is nyitott gödöllői Cimbaliband az elmúlt időszakban komoly átalakuláson ment át, hiszen öt korábbi tag távozott. A magnak számító Unger testvérek (Unger Gergő gitáron játszik) mellé érkezett Solymosi Máté (hegedű, brácsa), Tóth Gergely (nagybőgő) és Babos Lőrinc (dobok), és a csapatnak új énekesnője is van Danics Dóra személyében. Őt három évvel ezelőtt egy televíziós tehetségkutatón aratott győzelmével ismerte meg az ország.

A Recycle nemcsak CD-n és digitális letöltés útján, hanem korlátozott számban audiokazettán is elérhető. A Cimbaliband idei jubileumi évében fellépett Dániában, Csehországban, Lengyelországban, Olaszországban, Japánban, Algériában, Németországban, Szlovéniában, Szerbiában és Romániában is, itthon játszott a Szigeten és a VOLT Fesztiválon is.

A 2008-ban alakult Tárkány Művek, amely szintén a közelmúltban esett át komoly átalakuláson, negyedik lemezét adta ki Magyar konyha támad címmel. A szerzői kiadásban megjelent anyag a gasztro tematikára épül. "Az étkezésben feltárul az ember világa és az ember maga. Ízek és illatok, szöveg és zene ad érzéki élményt a lemezen" - fogalmazott a főzni is szerető zenekarvezető, dalszerző cimbalmos, Tárkány-Kovács Bálint.

A felvételek közül öt dalban még a Tárkány Művek korábbi felállása játszik, az album további számait viszont már az új felállás (a dorombon is játszó Tárkány-Kovács Bálint mellett Kész Petra - ének; Szegő Dávid - dob; Móser Ádám - harmónika, kaval, duda, ukulele; Bazsinka Mihály - szaxofon; Arday Dániel - nagybőgő) rögzítette.

A Magyar konyha támad című lemezen klasszikus költők megzenésített versei is helyet kaptak, így Babits Mihály Szüret előtt, Petri György A hagyma, és Lackfi János Inni című költeménye. Utóbbit a költő Tárkány-Kovács Bálint felkérésére külön erre a lemezre írta. A zenekarvezető, dalszerző kompozíciói közül A pomológus pálinkája az ezeréves magyar gyümölcsészet érdekességeit villantja föl, A titokzatos rántotthús a vendéglátás visszásságaival foglalkozik, A cukorfiú az erotikába, a Kádár konyha a történelembe kóstol bele.

Az inspirációk szerteágazóak, a magyar népzene mellett erőteljes reggae, ska, rock, rockabilly, blues és szving hatások keverednek az anyagban. Vendégként játszott a lemezen Hegedűs Máté, a Napra és az Ifjú Szívek tagja hegedűn, csellón Lachegyi Anna (Musica Profana), harsonán Abbas Murád, Bolya Dániel (Csürrentő) furulyán.

A Tárkány Műveket is meglegyintette már a nemzetközi karrier: a csapat számait bemutató CD 2012-ben a The Rough Guide of the Music of Hungary kiadvány melléklete volt, a zenekarról a rangos Songlines világzenei szaklap többször írt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.