Színház

Brecht-előadások az Interferenciák Fesztiválon

Két különböző Brecht-értelmezés is helyet kap a kolozsvári Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál hétvégi programjában.

2016.12.03 01:30MTI

A bukaresti Bulandra Színház A szecsuáni jóember, a budapesti Vígszínház a Jóembert keresünk című előadást mutatja be a fesztiválon.

A fesztiválon péntek este a bukaresti Bulandra Színház Andrei Serban "vezetésével és koreográfiájában" mutatja be A szecsuáni jóember című előadást - olvasható a fesztivált szervező Kolozsvári Állami Magyar Színház MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Mint írják, szombaton este az Interferenciák visszatérő vendégét, a dél-koreai Jaram Leet láthatja újra a kolozsvári közönség. A hagyományos koreai előadóművészeti műfajt, a pansorit kortárs szövegekkel ötvöző előadás központi résztvevője az énekes, aki a szöveget mondja, valamint egy dobos, aki a ritmust szolgáltatja, és a közönség, aki kiáltásokkal járul hozzá a játékhoz. Jaram Lee ezúttal Gabriel García Márquez Jó utat elnök úr című novelláját dolgozza fel énekes-elbeszélő formában.

A fesztivál záróelőadásaként a budapesti Vígszínház Jóembert keresünk című előadása látható vasárnap este. Az előadás rendezője a kolozsvári színház több előadását is jegyző Michal Docekal, a főszerepet Eszenyi Enikő alakítja.

A Jóembert keresünk című előadás a XIII. Pécsi Országos Színházi Találkozón elnyerte A legjobb előadás díját, Eszenyi Enikőt pedig A legjobb női főszereplőnek járó díjjal jutalmazta a szakmai zsűri és a közönségzsűri is. Az előadás főbb szerepeiben Eszenyi Enikő mellett többek között Lengyel Tamás, Lukács Sándor, Mészáros Máté, Fesztbaum Béla, Telekes Péter és Molnár Áron látható - olvasható a Vígszínház MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

A fesztiválon az előadások alkotóival műhelybeszélgetéseket is tartanak, a Jóembert keresünk című produkcióról vasárnap délben beszélgetnek az alkotókkal és szereplőkkel.

"A fesztiválon fellépő művészek és alkotók névsorát olvasva nagy szakmai elismerés, hogy a mi előadásunkat is beválogatták a programba" - idézik a közleményben Eszenyi Enikőt, a Vígszínház igazgatóját, aki Bertolt Brecht darabjában Sen Te/ Sui Ta szerepét alakítja.

Mint írják, a fesztiválra meghívott előadások között van William Shakespeare Szeget szeggel című darabja, a brit Cheek by Jowl és a Moszkvai Puskin Színház koprodukciójában, a Schauspielhaus Bochum Jób című, Joseph Roth regénye nyomán készült előadása, valamint G. E. Lessing Bölcs Náthán című műve a Schauspiel Stuttgart és a román Radu Stanca Nemzeti Színház közös produkciójában.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház által szervezett 5. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál idei témája az idegenség. A fesztivál programjában az idén 14 ország 20 meghívott előadása kapott helyet, valamint a kolozsvári színház két előadása látható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.