Filmfesztivál

Anilogue: technikailag és tartalmilag is változatos volt a versenyprogram

Technikailag és tartalmilag egyaránt gazdag és változatos volt a vasárnap záruló, ötnapos Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál rövidfilmes versenyprogramja.

2016.11.27 22:30MTI

A 14. alkalommal megrendezett budapesti Anilogue fesztiválon harminc rövid animáció szerepelt a versenymezőnyben. A szervezők 17 országból pályázó mintegy 1300 alkotás közül válogatták ki a versenyprogram résztvevőit. Több magyar animáció is versenyzett ebben a mezőnyben, köztük Gauder Áron Kojot és a fehérember, Tóth Luca Superbia, Dell'Edera Dávid Balkon, Andrasev Nadja A nyalintás nesze és Bucsi Réka Love című munkája.

A három tagú nemzetközi zsűri, Jean-Christophe Soulageon francia filmproducer, Mihai Mitrica, a romániai Anim'est Nemzetközi Animációs Filmfesztivál alapítója és igazgatója és Milorad Krstic rendező az Uránia Nemzeti Filmszínházban megrendezett szombat esti díjátadón Joanna Rytel svéd alkotó Tűzről pattant anyák című alkotásának ítélte oda a 2000 eurós díjat. Két finn animáció, a Féregjárat és a Fájós szemek az örökkévalóságig különdíjas lett, a közönség pedig a spanyol Decorado című rövid animációt választotta a legjobbnak.

"Nagyon élveztem a program színességét mind az animációs technikák, mind a történetek szempontjából, amelyeket az alkotók ezekkel a technikákkal elmeséltek" - válaszolta Mihai Mitrica zsűritag az MTI kérdésére. Uralkodó tendenciát nem tapasztalt a programban, "de sok film ábrázolta a magány témáját" - fűzte hozzá.

Véleménye szerint nagyon erős magyar produkciók szerepeltek a válogatásban. "Úgy gondolom, a magyar animációs filmesek új generációja nagyon érett" - értékelte, és példaként kiemelte Bucsi Réka Love és Tóth Luca Superbia című munkáját.

Jean-Christophe Soulageon a fesztiválprogram eklektikusságát dicsérte: "az animációs filmek minden stílusát lefedte a pixillációtól a roboscópián át a hagyományos és a 3D-s animációig, sőt akadt néhány hibrid rövidfilm is". Értékelése szerint minden film - a legrövidebbtől a leghosszabbig - színvonalas volt és gondolatébresztő.

Uralkodó tendenciát ő sem látott kirajzolódni a válogatásban, de mint megjegyezte, a melankólia és a szomorúság több filmre is jellemző volt, a magány vagy a depresszió komikus vagy drámai stílusban, az egyszerű krónikától a dramatikailag strukturáltabb tartalomig sokféle módon megjelent.

Az Anilogue vetítései vasárnap estig tartanak az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Puskin moziban és az Art+ moziban. A győztes alkotások is újból megtekinthetők. A részletes program az anilogue.com oldalon olvasható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.