Programajánló

Rippl-Rónaitól Vajdáig - Modern magyar rajzok a Nemzeti Galériában

A 20. század első felében alkotó legjelentősebb magyar képzőművészek Gombosi György művészettörténész által összegyűjtött rajzaiból nyílt kiállítás Rippl-Rónaitól Vajdáig címmel csütörtökön a Magyar Nemzeti Galériában (MNG).

2016.11.18 01:30MTI

Az 1945-ben a holokauszt áldozatául esett Gombosi György a 20. század egyik legnagyobb művészettörténésze volt, aki elsősorban a középkori és reneszánsz itáliai művészetet kutatta - idézte fel a kamaratárlat csütörtöki sajtóvezetésén Zsákovics Ferenc kurátor.

Mint hozzátette, Gombosi György 1934-ben kötött házasságot Beck Ö. Fülöp szobrász lányával, a festőművész Beck Judittal, ettől kezdve kísérte figyelemmel a kortárs művészeti törekvéseket.

A művészettörténész számos alkotóval barátságba került, így az 1940-es évek közepére már a korszak egyik legfontosabb magyar rajzkollekciójával rendelkezett, melyet idén vásárolt meg a családtól az MNG - mondta a kurátor.

Zsákovics Ferenc kiemelte: Gombosi tervszerűen gyűjtötte a rajzművészet alkotásait, a gyűjtemény ezért a kor csaknem valamennyi jelentős magyar képzőművészének rendkívül változatos technikával készített rajzait tartalmazza.

A kiállításon mások mellett Berény Róbert, Czóbel Béla, Derkovits Gyula, Kernstok Károly, Perlrott-Csaba Vilmos és Uitz Béla festők, valamint Beck Ö. Fülöp, Ferenczy Béni, Medgyessy Ferenc, Vedres Márk és Vilt Tibor szobrászok grafikái, vázlatai, tanulmányai, összesen nyolcvan lap látható 2017. március 19-ig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.