Zene

Új karmestereket bemutató sorozatot indít a Budapesti Fesztiválzenekar

Jövő szombaton debütál a Budapesti Fesztiválzenekar FIÚK (Fischer Iván Új Karmestereket mutat be) című koncertsorozata a Zeneakadémián.

2016.11.13 03:29MTI

A közönség elsőként Dubóczky Gergelyt láthatja vezényelni november 19-én és 21-én - közölte a zenekar az MTI-vel.

Fischer Iván a 2016-17-es évadban három, a Fesztiválzenekarhoz közel álló karmesternek ad lehetőséget arra, hogy a BFZ élén mutatkozzanak be a magyar közönségnek. Áprilisban a francia Victor Aviat és az ausztrál Vladimir Fanshil dirigál.

A novemberi koncerteken Berlioz A kalóz című nyitánya, Hindemith Hegedűversenye és Beethoven D-dúr szimfóniája hangzik el Kádár István hegedűművész közreműködésével.

Operanyitányain kívül Hector Berlioz koncertnyitányokat is komponált, ezek egyike A kalóz. A sodró lendületű, mutatósan hangszerelt nyitány bőségesen ad játszanivalót a rézfúvósoknak, és nagyszerű felütése a koncertnek.

Hindemith 1939-ben írott hegedűversenye az amerikai emigráció előtti utolsó nagyobb műve volt, az első két tétel dallamossága, majd a harmadik tétel szellemes, sziporkázó ötletei új színeket vittek az életműbe.

Második szimfóniájának keletkezésekor Beethoven már tisztában volt gyógyíthatatlan fülbetegségével, mindebből azonban zenéjében semmi sem érződik: a kortárs hallgatót meglepetésként érte a szimfónia újszerűsége, a közönséget különösen a nyitótétel és a Scherzo nyűgözte le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.