Programajánló

Liszt A négy elem című műve nagyzenekari változatban szólal meg

Magyarországon első alkalommal mutatja be nagyzenekari változatban Liszt Ferenc A négy elem című kompozícióját a Concerto Budapest és a Szent Efrém férfikar Hamar Zsolt vezényletével kedden a Pesti Vigadóban.

2016.11.12 23:32MTI

A Concerto Budapest Magyar kincsek bérletében megvalósuló esten elhangzik továbbá szimfonikus formában és a férfikar francia nyelvű előadásában a Les Préludes, Szőllősy András szólóhegedűre és 9 vonós hangszerre írt Addio című műve, valamint Kovács Zoltán I. szimfóniája - közölte a koncert kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel.

Liszt Ferenc szimfonikus költeménye, a Les Preludes ezen a hangversenyen együtt hangzik fel azzal a kórusciklussal, amelynek eredetileg, az 1840-es évek derekán a nyitányául szolgált. A Joseph Autran 19. századi francia poéta négy verséből összeállított Liszt kompozíció első alkalommal szólal meg zenekari változatban. Eckhardt Mária zongorás változatából készült rekonstrukciója alapján Gémesi Géza zeneszerző-karmester készítette el a mű új partitúráját.

A két Liszt-alkotás után a 2007-ben elhunyt Szőllősy András szerzeményét hallhatja a közönség: az Addio kamarazenekar 2002 májusában mutatta be a szólóhegedűre és 9 vonós hangszerre írt művet, amely címét ezt követően kapta. A darab Szőllősy emlékkompozíciói közé tartozik, címzettje Kroó György zenetörténész.

A koncertet Kovács Zoltán I. szimfóniája zárja: a Szent Ágnes legendáját felelevenítő mű igazi nagyzenekari alkotás, amely minden hangszercsoportra igényes feladatot ró, a közönségnek pedig romantikus igényű szimfónia élményét ígéri.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.