Programajánló

Tudósok 30: koncert az A38-on és új lemez a jubileumra

Alzheimer karaoke című új lemezével ünnepli 30. születésnapját a Tudósok. drMáriás avantgárd-dzsessz-artrock formációja a friss anyag mellett több vendég közreműködésével a három évtized legfontosabb dalait és felállásait is felidézi november 5-én az A38 hajón.

2016.10.30 02:30MTI

"A koncerten három nagyobb blokkot szentelünk a Tudósok markánsabb korszakainak. Trió felállásban az első tíz évünkre jellemző szabad improvizációs zene és szöveg lesz a középpontban, a második részben régebbi dzsesszes, funkos, bluesos számainkat és a legújabb dalokat vezetjük elő egy ötös formációval, végül az elmúlt négy évben az elektronikus zenei elemeket használó kvartett lesz látható és hallható" - mondta a trombitán és szaxofonon játszó és éneklő, a koncert előtt két nappal 50. születésnapját ünneplő drMáriás (Máriás Béla) az MTI-nek.

Mint kifejtette, a trióban Endrei Dávid basszusgitárossal és Pándi Balázs dobossal, a kvintettben Endreivel, Dezső Antal szaxofonossal, Gulyás Levente gitárossal és Jeli Gergely dobossal fog játszani, a kvartettben pedig Endrei és Jeli mellett a billentyűs Tövisházi Ambrus lesz vele a színpadon.

A Tudósok jelenleg kvartettként játszik leginkább, idén például még Prágában és Szabadkán is, és ez a formáció készítette el a Tudósok legújabb, immár tizenhetedik lemezét, az Alzheimer karaokét az elmúlt hónapokban a Tom-Tom Stúdióban.

"A címmel egyrészt ki akartam fejezni, hogy sok mindent elfelejtünk, és harmincévesen a Tudósok az underground nyugdíjasa. Metafizikai értelemben az ember küzd saját emlékeivel, identitásával, és próbálja újraértelmezni azt, átmenteni más korszakoknak. A karaoke ironikusan arra utal, mennyire papagájszerűvé válnak manapság a mondatok, nem újonnan születnek, hanem lekövetnek egy mintát" - magyarázta drMáriás.

A dalok jó része új, de szerepel az anyagon számos régebbi darab más megközelítésben. Felkerült rá a Tudósok-koncertek egyik legnépszerűbb darabja, a csapat korábbi The Best of Disco lemezén is hallható Ba...ál.

"A 30 év során sokszor előfordult, hogy pénz- és időhiány vagy más okok miatt nem sikerült megfelelő minőségben rögzítenünk egy-egy dalt. Az újrafelvétel lehetőséget ad az eredeti szám útgondolására is. A Ba...ál egy dramaturgiai köntöst kapott azzal, hogy bekerült egy történet egy nőről, aki elvesztette a férjét" - mesélte a zenekarvezető.

A Tudósok-szövegekben szereplő sztorik olykor drMáriás irodalmi munkásságából ismerősek, erre az új anyagon A váróterem abszurd horrorja, vagy az Öregnek lenni jó mondatai példák, utóbbi a művész Szabadkőműves szex című 2010-es regényét idézi. drMáriás szerint a Tudósok valamennyi lemezén érezhető egy stiláris polifónia, több fajta módon és kontextusban közölnek szövegeket, hangulatokat. Hozzáfűzte: több szám, például a két tételes Rendőr új gondolatot fogalmaz meg, és csak érzelmek tekintetőben kapcsolódik régebbi Tudósok-számokkal.

Aktuális problémát feszeget a Bevándorló blues, amely a Tudósok 2011-es lemezén, a Bocs, megölhetlek? címűn szerepelt korábban.

"Akkoriban még szó sem volt a napjainkra politikai és médiahadszíntérré vált migránsválságról. A saját történetemet mondom el benne a segélykérés, az új jövevénnyel szembeni fenntartások, valamint a kibékülés, a másság megtartása stációján keresztül. Egy ilyen dal talán közelebb hozza a bevándorló és a befogadó álláspontját egymáshoz" - mondta drMáriás, aki 1991-ben a délszláv háború elől menekült a Vajdaságból Magyarországra.

A lemezen közreműködött a zenekar régi barátja, a Sajnosbatár zenekarban is szerepelt Szabó Enikő, aki két korábbi Tudósok-számból, a Robotokból és a Nincs időmből egybegyúrt Robotok a népművészetben című számban énekel és citerázik.

A november 5-i koncerten az A38 állóhajón ő is közreműködik, de a már említett zenészek mellett ott lesz efZámbó István, a legendás Bizottság egykori, az efZámbó Happy Dead Band jelenlegi tagja, a Tudósok-feldolgozásokkal jelentkező Ricsárdgír zenekar, valamint a Tudósokban a kilencvenes években játszott bécsi szaxofonos, Walter Hollinetz.

Az 1986-ban alakult Tudósok többször bejárta Európát, több lemezét külföldön is kiadták.

drMáriás kitért az MTI-nek arra, hogy életében a zene mellett az írás és a festészet felváltva, különböző súllyal van jelen. "Az utóbbi időben a szépirodalom talán kicsit háttérbe szorult, de az írás azért jelen van, hiszen rendszeresen publikálok képzőművészeti kritikákat az Élet és Irodalomban, illetve másutt is".

A november 5-i koncert előtt négy nappal drMáriás utóbbi egy évben készült, közéleti személyiségeket különleges környezetben ábrázoló képeiből nyílik tárlat az A38 Kiállítóterében. A kiállítás november 23-án már a Prágai Magyar Intézetben lesz látható. Az alkotó legfrissebb csipkefestményeinek nyomatai jövő héten Pekingben szerepelnek az ottani magyar kulturális intézet meghívására, december elején pedig Szabadkán nyílik tárlata drMáriásnak.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.