Programajánló

Drámaíró pályázatot hirdet a debreceni Csokonai Nemzeti Színház

Nagyszínpadi megvalósításra alkalmas pályázatokat várnak és a nyertes művet a színház 2017. október 31-én mutatja majd be.

2016.10.29 00:30próba

Drámaíró pályázatot hirdet a debreceni Csokonai Nemzeti Színház a városi önkormányzattal és a Tiszántúli Református Egyházkerülettel közösen a reformáció 500. évfordulójának méltó megünneplésére - mondta el a teátrum igazgatója egy csütörtöki debreceni sajtótájékoztatón.

Ráckevei Anna közlése szerint az Akikre nem volt méltó e világ címmel meghirdetett nyílt pályázat témája olyan történelmi esemény vagy személyiség lehet, aki a reformáció 500 éves történetében Debrecenhez köthető vagy az 1674-ben gályarabbá lett prédikátorok híres történetéhez hasonlóan a hit megtartó erejéről mutat példát.

A pályázatra kizárólag olyan magyar nyelvű színdarab nyújtható be, amely még nem jelent meg nyomtatásban, színpadon nem mutatták be és korábbi drámapályázaton nem nyert díjat - tette hozzá. A pályaműveket 2017. április 28-ig lehet beadni elektronikus vagy nyomtatott formában.

Az igazgató hangsúlyozta: nagyszínpadi megvalósításra alkalmas pályázatokat várnak és a nyertes művet a színház 2017. október 31-én mutatja majd be, éppen 500 évvel azt követően, hogy Luther Márton a wittenbergi vártemplom kapujára kifüggesztette 95 tétel néven ismertté vált vitairatát.

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke többek között arról beszélt, hogy a reformáció történetének 500 évében drámai és emelkedett pillanatok egyaránt voltak. Ezek egyike a gályarabokká tett prédikátorok története, amely megfelelő inspirációt adhat egy drámai színdarab elkészítéséhez - mondta.

Komolay Szabolcs alpolgármester hangsúlyozta: Debrecen büszke a hagyományaira, ugyanakkor mindig is a jövőbe tekintő város volt. A drámaíró pályázatot is ennek a kettősségnek a szellemében írták ki, a nyertes pályázat pedig méltó megünneplése lehet majd a reformáció 500. évfordulójának.

A kétfordulós pályázat összdíjazása 4 millió forint, a színdarabokat az Árkosi Árpád rendező, Kubik Anna színművész, Ráckevei Anna igazgató, Szirák Péter irodalomtörténész, az Alföld folyóirat főszerkesztője és Visky András író, drámaíró, dramaturg alkotta szakmai zsűri bírálja el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.