Fejlesztés

Átadták a körmendi Batthyány-kastély felújított színháztermét

Körmend méltán lehet büszke múltjára és kultúrájára, de arra is, hogy a Rába-parti városban található Magyarország ötödik legjelentősebb történelmi kastélyegyüttese.

2016.10.28 22:30MTI

Átadták a körmendi Batthyány-Strattmann kastély 500 millió forintból felújított színháztermét csütörtök este.

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára avató beszédében úgy fogalmazott: a kultúra olyan élő kincs, amelyet óvni és gondozni kell.

Kultúra nélkül ugyanis nincs nyelv és nincs nemzet sem, csak emberek egy csoportja, amelynek tagjai, ha ugyanazon a nyelven beszélnek is, nem értik meg egymást - mondta.

Hangsúlyozta: egy nemzetnek, egy városnak, minden helyi közösségnek tisztelnie kell saját múltját és történelmét, ha ezt nem teszi, a jövőt, a jövő generációját veszélyezteti.

Körmend méltán lehet büszke múltjára és kultúrájára, de arra is, hogy a Rába-parti városban található Magyarország ötödik legjelentősebb történelmi kastélyegyüttese - tette hozzá.

Az államtitkár közölte: az elmúlt nyolc évben jelentősen emelkedett a színházba járók száma, amíg 2008-ban 4,5 millió színházjegyet vettek, addig 2016-ra ez a szám 6,8 millióra emelkedett.

Hozzáfűzte: 2010-ben a színházi előadások száma 19 ezer körül volt Magyarországon, ma már ez a szám eléri a 26 ezret.

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője köszöntőjében úgy fogalmazott: a körmendi Batthyány-kastély Magyarország egyik kitüntetett épített öröksége, Körmend emblematikus épülete, amelynek megmentéséért, méltó felújításáért az elmúlt években sok minden történt.

Bebes István (Fidesz), Körmend polgármestere reményét fejezte ki, hogy európai uniós forrásokból és kormányzati támogatásból a következő években folytatódik a kastélyrekonstrukció.


Felidézte, hogy 800 millió forintos beruházással a Nyugat-Dunántúli Operatív Program támogatásával újították fel a kastély egykori, ma színház céljaira is használt lovardáját, amelynek földszintjén turisztikai fogadóközpontot alakítottak ki. Az uniós projekt azonban nem tette lehetővé az emeleti részen lévő, városi rendezvényeket is gyakran befogadó színházterem korszerűsítését.

A kormányzat által nyújtott támogatásból most felújították a nézőteret és a színpadot, lecserélték az elavult fény- és hangtechnikát, megújították a színpadhoz tartozó szociális helyiséget, valamint a nézőtér fűtését és szellőztetését.

A terem így alkalmassá vált nemcsak színházi előadások bemutatására, de könnyűzenei koncertek, hangversenyek és filmvetítések, valamint városi és iskolarendezvények megtartására is.

A körmendi Batthyány-Strattmann kastély felújítása több ütemben valósul meg. Az első ütemhez tartozott a színházat is magában foglaló egykori lovardaépület felújítása.

Október elején jelentették be a csaknem negyven hektáros kastélykert és az egykori vadászlak felújítását, amelyre az EGT Finanszírozási Alap (Norvég Alap) nyújt 147,5 millió forintos támogatást.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázati forrásának köszönhetően a tervek szerint 1,5 milliárd forintos támogatással felújíthatják a kastély jelenleg múzeumi célokat szolgáló főépületének földszintjét és az épület első emeleti részeket. Megújul az épület szigetelése, korszerűsítik a fűtést, kicserélik a nyílászárókat, de jut pénz belső felújításokra és turisztikai attrakció fejlesztésre is.

A rekonstrukció utolsó ütemében - amennyiben az elképzelést a kormány is támogatja - 1 milliárd 350 millió forintból megújulhatna a műemlék-épületegyüttes külső homlokzata, az egykori tiszti lak és a kastély díszudvara.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.