Pályázat

A hétvégéig lehet még jelentkezni az első Esterházy kreatív történelemversenyre

Várakozáson felül már több mint száz csapat jelentkezett eddig a tizedikes gimnazisták számára meghirdetett első Esterházy kreatív történelemversenyre, az iskolák kérésére pedig a szervezők október 30-ig, vasárnapig meghosszabbították a jelentkezési határidőt. A versenyre három fős csapatok jelentkezését várják a www.estori.hu weboldalon.

2016.10.27 09:38ma.hu

Az Esterházy Alapítvány a Klikkel partnerségben novembertől indítja el az ESTÖRI első Esterházy kreatív történelmi versenyt, amely az Esterházy-család történetére épül. A tizedikes gimnazistáknak kiírt megmérettetésre már több mint száz, 3 fős csapat jelentkezett, mivel ugyanakkor folyamatosan érkeznek az iskolából a megkeresések, az Esterházy Alapítvány október 30-ig meghosszabbította a jelentkezési határiőt. Vasárnapig ezért még lehet nevezni a versenyre az estori.hu weboldalon.

A vetélkedő három fordulós lesz, a három fős tizedikes gimnazista csapatok novemberben először online mérhetik össze tudásukat az ESTÖRI – Kreatív történelmi versenyen. Az első fordulót megelőzően a diákok egy előre meghatározott szakirodalomból készülhetnek fel és egy kreatív feladatot is kapnak, az Instagramon mutatkozhatnak be egy-egy fotóval. A feladat érdekessége, hogy a csapattagokról a korszakhoz és a verseny 2016/2017-es témakiírásához (Az Esterházy család – egy kivételes karrier a 17. században) igazodó stílusban kell fényképet készíteni, és ezeket korhű leírással ellátni.

A második fordulóba 24 csapat juthat, ahol szóbeli prezentáció és gyakorlati feladat egyaránt vár rájuk. A februári budapesti középdöntő eredménye alapján a 12 legjobb eredményt elérő csapat kap lehetőséget arra, hogy 2017 májusában részt vegyen a kismartoni országos döntőn. A világ egyik leggyönyörűbb koncerttermében, az Esterházy-kastély híres Haydn Termében a döntő résztvevőinek kreatív, játékos feladatokat kell megoldaniuk. Az a csapat lesz sikeres, amelyik bele tud helyezkedni egy-egy adott történelmi helyzetbe, illetve történelmi személyiség szerepébe.

Háttér

Az Esterházy Alapítvány kiemelten fontosnak tartja, hogy Magyarországon olyan közhasznú, ezen belül kulturális, oktatási, közismereti tevékenységet végezzen, melynek középpontjában a történelmi múlt megismerésének elősegítése, a kulturális örökség védelme, a hagyományok ápolása áll. Az ESTÖRI verseny célja, hogy a tanulók önálló ismeretszerzés, kutatás segítségével megismerjék az Esterházy család történetét, Magyarország történelmét, a korszak kultúráját és életmódját. A verseny kiemelt feladatának tekinti, hogy olyan új irányvonalat mutasson, mely teret enged a fiatalok kreativitásának.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.