Képtelenség

Ismeretlen Kirchner-festményt találtak a német művész egy vászna alatt

A havas tájban lovas szánon utazó férfit ábrázoló Schlittenfahrt im Schnee című festmény alatt egy kávéházi életkép van, mindkét festmény ugyanabban a keretben volt.

2016.10.25 20:53MTI

Ernst Ludwig Kirchner (1880-1938) egy ismeretlen festményére bukkantak a frankfurti Städel Múzeum szakemberei, amikor megvizsgálták a néhai expresszionista német festőművész egyik tájképét.

A havas tájban lovas szánon utazó férfit ábrázoló Schlittenfahrt im Schnee című festmény alatt egy kávéházi életkép van, mindkét festmény ugyanabban a keretben volt - adta hírül a The Art Newspaper honlapja.

A tájképet 1927-29 között festette Kirchner, és egy frankfurti üzletember, Kurt Möllgard adományozta 1987-ben a múzeumnak. A festmény Kirchner tulajdonában volt 1938-ban bekövetkezett haláláig, amikor hagyatékának gondozói eladták.

A kávéházi életképet ábrázoló Szenen im Café festményt a szakemberek szerint 1926-ban festette a művész.

Kirchnerről köztudott volt, hogy több mint egy vásznat gyakran tett ugyanabba a keretbe. Egy 1918-ban keltezett levelében például arra kérte Carl Hagemann műgyűjtőt, hogy két művének vásárlóitól próbálja megtudni, hogy a festmények alatt van-e másik kép is.

"Amikor nem volt keretem, gyakran feszítettem ki három-négy vásznat is egymás fölött ugyanabba a keretbe" - magyarázta.

A Städel Múzeumnak nagy gyűjteménye van a Die Brücke (A híd) nevű expresszionista csoporttól, amelynek Kirchner vezető művésze volt. Magától a festőművésztől alig van néhány képe. Azok egy része a davosi Kirchner Múzeumban van. A német művész 1917-ben telepedett át Svájcba, és ott vetett véget önkezével életének 1938-ban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.