Programajánló

1956: Zenei performansz az áldozatok tiszteletére a Nemzeti Galériában

Performansz keretében szólal meg Dés László zenedarabja Böröcz András Akasztottak című, platánfából üreges ütős hangszernek kifaragott szoborcsoportján november 4-én a Magyar Nemzeti Galéria kupolatermében az 1956-os forradalom leverését követő megtorlások áldozatainak tiszteletére.

2016.10.26 04:24MTI

Böröcz Andrásnak a Szépművészeti Múzeumban őrzött, tizenhét platánfából faragott, Akasztottak című szoborkompozíciója egy hangszer is egyben, amelynek figuráit megütve különböző hangok szólalnak meg - olvasható a Magyar Nemzeti Galéria hétfői közleményében.

A New Yorkban élő szobrász 1990-ben egy zeneszerző segítségével készítette el a 17 akasztott embert ábrázoló installációját. Dés László 1997-ben darabot írt a "szoborcsoportra", ütőhangszeresek mellett vonósok és énekes közreműködésével, amelyet 1999-ben mutattak be. A zeneszerző szerint a darab ugyanúgy szól az életről, mint az erőszakos halálról, a játékról és szenvedésről, ártatlanságról és gyilkolásról.

"A hangok adottak, a szobrok mindegyikének különböző hangja van. Nem tiszta hangok ezek, de éppen ez benne az izgalmas és adekvát a darab tartalmi részével: nagyon nyersek és viszonylagosak. Mintákat vettem belőlük, és felállítottam egy relatív hangmagassági sorrendet. Néhány szobor, más-más helyen megütve különböző magasságú hangokat ad, így a tizenhét szobor összesen huszonöt hangon szólal meg a darabban" - idézi a közlemény Dés Lászlót.

A performanszon közreműködik Baksai Réka, Radics Ádám, Osztrosits Eszter, Zétényi Tamás, Fábry Boglárka, Janca Dániel, Kiss Helga, Varga Zoltán Mihály, Leila Martial és Dés András.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.