Filmajánló

Magyar alkotás kapott fődíjat a diákfilmek nemzetközi fesztiválján Csehországban

A négynapos fesztivál utolsó fordulójában mintegy 60 filmet vetítettek le.

2016.10.24 02:29MTI

A Kovács István rendezte Betonzaj című színes magyar kisjátékfilm kapta a nemzetközi diákfilmfesztivál nagydíját vasárnap este a dél-csehországi Písekben - közölte Vladana Tercová, a fesztivál igazgatója.

A négynapos fesztivál utolsó fordulójában mintegy 60 filmet vetítettek le, közülük választotta ki a nemzetközi zsűri a győztes magyar filmet. A fesztivál különféle kategóriákban még dél-koreai, argentin, német és orosz filmet díjazott.

A Betonzaj című félórás film főszereplője egy fiatal kickboxoló lány, akinek minden vágya, hogy Németországban folytathassa karrierjét párjával, aki egyben edzője is. A nagy áttörés érdekében meg kell nyernie egy bajnokságot, a felkészülés hajrájában derül ki azonban, hogy várandós és nem tudja, mitévő legyen.

A Magyar Filmdíjak márciusi díjkiosztóján a Betonzaj lett a legjobb kisjátékfilm és Kovács István alkotása nyerte el szeptemberben Budapesten a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál fődíját. Az alkotást több fesztiválon is vetítették.

Tavaly Kis Hajninak, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatójának "2.em." című húszperces dokumentumfilmje kapta a nemzetközi diákfilmfesztivál nagydíját Písekben.

A filmszemle megrendezésének költségei meghaladják a 3,5 millió koronát. Vladana Tercová szerint az összeg előteremtése évről évre egyre nehezebb, így az immár nemzetközi elismertséget kivívott fesztivál jövője eléggé bizonytalan.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.