Programajánló

Portugál filmnapokat rendez a Camoes Intézet

Október 27. és 30. között rendezi meg a Portugál Filmnapokat a Camoes Intézet Portugál Nyelvi Központ a Kino Cafe Moziban Budapesten.

2016.10.23 05:30MTI

A programban két filmmel - Angélica, Hónaljak - a portugál filmművészet nemrégiben elhunyt óriásai, Manoel de Oliveira (1908-2015) és José Fonseca e Costa (1933-2015) előtt tisztelegnek. Ezen kívül Joao Canijo családi drámája Az én vérem, valamint a fiatalabb Joao Nicolau filmje, a John From látható. A filmeket portugál nyelven, angol felirattal vetítik 18.30-as kezdettel - közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.

A filmnapok első napján látható Joao Nicolau alkotása, amelynek két szereplője a tizenöt éves Rita és barátnője, akik céltalanul lebegnek a nyári szünet melankolikus világában. Egy nap új szomszéd, egy sármos, középkorú férfi költözik a házba, s Rita elhatározza, hogy elcsábítja.

Október 28-án az Angélica című film vetítése előtt Király Hajnal filmesztéta tart bevezető előadást. A film főszereplője Isaac, a fiatal és tehetséges fényképész, aki különös megbízást kap egy tehetős családtól: le kell fényképeznie egy rejtélyes körülmények között elhunyt, igéző szépségű lányt.

Másnap Az én vérem című alkotás szerepel a programban. A történet szerint egy lisszaboni külvárosban élő portugál család hétköznapjait váratlan események forgatják fel. Az anyának mindent egy lapra kell feltennie, hogy megmentse gyerekei életét. Tinédzser fia veszélyes drog-ügybe keveredik, lánya jövőjét pedig egy titokzatos, idős férfi szerelme veszélyezteti.

A zárónapon a Hónaljak című filmet tekintheti meg a közönség. José Fonseca e Costa filmje Rubem Fonseca brazil író novellája alapján készült. Lázaro de Jesus élete látszólagosan a tervek szerint halad. Gazdag mostohaanyja eléri, hogy egy tehetős vállalkozó a kegyeibe fogadja és már egy megfelelő lányt is kiszemelt neki. Lázaro azonban mániákus módon vonzódik a női hónaljakhoz, és miután meglát egy koncerten egy fiatal hegedűművésznőt, rögtön szerelembe esik, s élete nem várt fordulatot vesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.