Programajánló

A dzsesszlegenda újjáéled: Rákfogó-koncert a Müpában

A három máig aktív alaptag hosszú évtizedek óta először áll színpadra.

2016.10.23 03:30MTI

Egyetlen alkalommal újra színpadra lép a hetvenes évek elején, rövid ideig működött Rákfogó zenekar. Legjobb felállásából Szakcsi Lakatos Béla zongorista, billentyűs, Babos Gyula gitáros és Kőszegi Imre dobos látható és hallható október 26-án szerdán a Müpában.

Az 1972-től 1974-ig működött, dzsesszes progresszív fúziós zenét játszó Rákfogónak rövid munkássága ellenére máig tartó hatása van. Legendás felállásában Szakcsi Lakatos Béla, Kőszegi Imre, Babos Gyula, Orszáczky Jackie és Ráduly Mihály volt az együttes tagja, örökségük az egész magyar dzsesszélet alakulására döntő befolyással bírt - szerepel a Müpa ajánlójában.

A szerdai koncerten három máig aktív alaptag hosszú évtizedek óta először áll színpadra, hogy ifjabb társakkal, Orbán György bőgőssel, Fekete-Kovács Kornél trombitással, valamint két énekessel, Emilióval és Mága Dzseniferrel emlékezzen a 2008-ban elhunyt Orszáczky Jackie-re, illetve a hazai dzsessz egyik aranykorára - mai felfogásban. Ráduly Mihály hiányzásának oka, hogy ma már nagyon ritkán zenél.

A Rákfogó munkásságát mindössze néhány rádiófelvétel (Szomorú vasárnap; Vázlatok; Vízhangok) őrzi, pedig kiváló dzsesszmuzsikusok fordultak meg benne. Gyakran koncerteztek a Syriusszal közösen, általában előzenekarként, illetve a koncerteket követő jam sessionökön.

A zenekar neve az Orszáczky-féle, 1965-ben alapított Új Rákfogóból ered. A Rákfogó 1971-ben, az Amerikából egy Fender zongorával hazatért Szakcsi Lakatos Béla és Jávori Vilmos dobos kezdeményezésére jött létre, a csapat zenéjére komoly hatással volt a Mahavishnu Orchestra vagy a Weather Report fúziós zenéje. Az első Rákfogó-koncerten Szakcsi Lakatos, Babos és Jávori mellett basszusgitáron még Lakatos "Bögöly" Béla játszott. Később csatlakozott hozzájuk Németh János szaxofonos.

A zenekar 1972-ben Kathy Horváth Lajossal kiegészülve a Rádióban rögzítette egyik leghíresebb darabját, Szakcsi Lakatos Béla négy tételes szvitjét "Négy utazás a 'Na mi újság, Wágner úr' csatahajón" címmel. Jávorit a külföldről hazatérő Kőszegi Imre váltotta a doboknál és csatlakozott hozzájuk a két Syrius-zenész, Ráduly Mihály (szaxofon) és Orszáczky Jackie (basszusgitár).

A Rákfogó történetéhez hozzátartozik, hogy 1975-ben fiatal dzsesszzenészek alakítottak zenekart, és a nagy elődök iránti tiszteletből tovább vitték a nevet, ez lett a Kis Rákfogó, a később tragikusan fiatalon elhunyt Füsti Balogh Gábor vezetésével, aki elektromos zongorán játszott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.