1956

Országszerte megemlékezések, a fővárosban koncertek is lesznek a hétvégén

Országszerte számos megemlékezést tartanak a hétvégén az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából, több helyen már péntekre szerveztek ünnepséget.

2016.10.22 05:30MTI

A központi rendezvények szombaton a budapesti Műegyetemnél kezdődnek, a vasárnap délutáni díszünnepségen a Parlament előtt Orbán Viktor miniszterelnök és Andrzej Duda, a Lengyel Köztársaság elnöke mond beszédet. Este a Papp László Budapest Sportarénában koncert, az Operaházban pedig díszelőadás lesz. Több ellenzéki párt és civil szervezetek is demonstrációt hirdettek október 23-ára.

A kormány a forradalom 60. évfordulója alkalmából emlékbizottságot hozott létre, és 2016-ot a Magyar Szabadság Évének nyilvánították.

Az állami ünnepek programját szervező Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Vargha Tamás a héten azt mondta: a hősiesség, a köszönetadás és a szabadság az évfordulós megemlékezés központi gondolata.

A központi rendezvények szombaton kezdődnek meg. A nap folyamán bárki megtekintheti az Országházban a Szent Koronát. Délután a műegyetemi 1956-os emlékműnél Boross Péter volt miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke mond beszédet. Ezt követően kezdődik a "Történelmet csinált a nép" című hagyományos emlékünnepség a Műegyetemen, ahol mások mellett Schmidt Mária, az 1956-os emlékév kormánybiztosa szólal fel.

A műegyetemi emlékünnepséget követően fáklyás menet indul Bem József szobrához. Fellobban a forradalom lángja a Nagy Imre téren, ahol beszédet mond Tarlós István, Budapest főpolgármestere. Majd a Bem-szobornál tartanak koszorúzást, ott Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke mond beszédet.

Szombat este az Erkel Színházban díszelőadást tartanak "Cziffra 1956" címmel. A rendezvényen köszöntőt mond Áder János köztársasági elnök.

Vasárnap a Kossuth Lajos téren délelőtt katonai tiszteletadás mellett, Áder János, Orbán Viktor és Kövér László házelnök jelenlétében felvonják Magyarország lobogóját. Szintén az Országháznál lesz délután A szabad Magyarországért című díszünnepség, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök és Andrzej Duda, a Lengyel Köztársaság elnöke mond beszédet.

A XI. kerületben 1956-os emlékművet állít az önkormányzat. Az eseményen beszédet mond Simicskó István honvédelmi miniszter, Hoffmann Tamás polgármester és Rainer M. János történész.

Este a Papp László Budapest Sportarénában tartják a Szabadságkoncertet. A Magyar Állami Operaházban díszelőadás lesz, amelyen részt vesz Áder János államfő, köszöntőbeszédet mond Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Ellenzéki pártok és civil szervezetek a fővárosban nemcsak megemlékezéseken vesznek részt, hanem más megmozdulásokat is szerveznek. A Blaha Lujza térnél a Mossuk le a gyalázatot! címmel meghirdetett demonstráción a civilek részéről felszólal Bíró András civil aktivista, újságíró, Tóth Krisztina költő és Vajda Zoltán, az Új Magyar Köztársaság Egyesület vezetője, valamint a főszervező Szolidaritás vezetője, Székely Sándor. A pártok részéről felszólal majd Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) elnöke, Molnár Gyula, az MSZP elnöke, Gyurcsány Ferenc, a DK vezetője, valamint a Párbeszéd társelnöke, Karácsony Gergely.

Az ünnepnapon ingyenesen lesz látogatható a Terror Háza Múzeum, a 6-os és a 49-es villamos vonalán pedig korhű járat közlekedik és a korabeli hírekkel rikkancsok is járnak majd.

Országszerte számos megemlékezést, ünnepséget tartanak az önkormányzatok, civil szervezetek is.

Szombaton Csongrád megyében, Szentesen az 1956-os emlékmű avatásán Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is beszédet mond.

Bács-Kiskun megyében, Lakiteleken Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a térség fideszes országgyűlési képviselője beszél.

Vasárnap Szegeden, a Nagy Imre szobornál tartandó önkormányzati megemlékezésen Botka László (MSZP) polgármester mond beszédet. A szegedi dómnál "Szabad Lengyelország - Szabad Magyarország" címmel tartanak szentmisét, majd koszorúzást az 1956-os poznani felkelés és az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc áldozatainak emlékére. Ünnepi beszédet mond Trócsányi László igazságügyi miniszter.

Baranya megyében, Pécsen ünnepi közgyűlést tartanak, s átadják az idén alapított "Szabadság-díjat". Az eseményeken részt vesz Páva Zsolt polgármester.

Hajdú-Bihar megyében, Debrecenben együttes ünnepi ülést tart a Debreceni Egyetem szenátusa és a város közgyűlése. Beszédet mond Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő.

Pest megyében, Szobon és Vácdukán Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője vesz részt a helyi megemlékezéseken.

A hétvégi rendezvények miatt országszerte és a fővárosban is több kerületet érintően lesznek forgalomkorlátozások a hétvégén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.