1956

A forradalom előtt tisztelgő tárlat nyílt a Pesti Vigadóban

Októberi emlékezés címmel több mint 80 alkotó munkáiból nyílt kiállítás az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából szerdán a Pesti Vigadóban.

2016.10.20 04:35MTI

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a megnyitón kiemelte, hogy a művészetnek olyan eszközei és inspirációi vannak, amelyek segítségével képes felmutatni az igazságot. A magyar művészet és kultúra világa újra és újra nekifut, hogy eszközeit és inspirációit az 1956-os forradalom örökségének szolgálatába állítsa, és ennek jele ez a kiállítás is - fűzte hozzá.

A miniszter kiemelte: a nemzetnek és az országnak arra van szüksége, hogy mindenki odategye a saját emlékét 1956-ról az igazság felmutatására. A művészet - ami mindannyiunkat gazdagít - személyes inspirációból jön, és ebből közösségi emlékezet, közösségi meggyőződés és közösségi katarzis lesz - fogalmazott, hozzátéve: a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) lehetőséget ad arra, hogy a tárlaton megjelenő személyes inspiráció elinduljon azon az úton, amely elvezet a nemzettudatig.

Fekete György, az MMA elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: ez a tárlat a nemzethalál feletti végső győzelemről szól, és a művészet sokszínű eszközével erősíti azt a kötelességérzetünket, hogy 1956 örökségéhez méltón éljünk, alkossunk és fogjuk egymás kezét ebben a viharos európai szélben.

A tárlatot megnyitó Kovács István költő, történész, az MMA rendes tagja elmondta, hogy a kiállított műalkotások döntő hányada a pillanatok alatt összeomló zsarnoki hatalomról, a küzdelemről és a megtorlásról szól. Kitért arra is, hogy a lyukas zászló több művészt is megihletett, valakinél meghatározó motívumként szerepel, másnál maga a zászló a mű, és "kimetszett közepe komor támaszpontja a Budapestet november 4-én lerohanni felsorakozó tankoknak".

A 2017. január 8-ig látogatható kiállításon a Magyar Művészeti Akadémia rendes, levelező és nem akadémikus köztestületi tagjainak munkái, köztük szobrok, festmények, fotók és rajzok szerepelnek.

A tárlat kurátora Sturcz János művészettörténész, az MMA levelező tagja, Szemadám György képzőművész, az MMA elnökségi tagja és Szenes István belsőépítész, az MMA rendes tagja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.