Évforduló

1956 - Programsorozattal emlékezik a forradalomra az Opera

Tizenkét programmal, köztük három ősbemutatóval, musicallal, hangversenyekkel és képzőművészeti tárlatokkal készül az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára a Magyar Állami Operaház.

2016.10.14 05:30MTI

Az Erkel Színház és az Andrássy úti nagyszínpad mellett játszóhellyé alakul az Operaház pincéje, ahol Kádár utolsó beszéde címmel látható dokumentumjáték.

A programsorozat két 1956-os vonatkozású opera - Einojuhani Rautavaara kortárs finn komponista A bánya és Varga Judit Szerelem - egy estés műsorra tűzésével kezdődik október 21-én Bogányi Tibor vezényletével.

Az 1956-os emlékbizottság azzal a céllal kezdte el az emlékévet, hogy megszólítsa az egész országot, és minden magyar emberhez közel vigye az 1956-tól kapott örökséget - mondta el Schmidt Mária, az emlékbizottság társelnöke, az 1956-os emlékév kormánybiztosa a programokat bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten.

Kiemelte: azt szeretnék, ha az emlékév végén mindenki kicsit büszkébb lenne arra, hogy magyar és jobban átérezné, milyen jó egy szabad és független országban élni. Az emlékbizottság az opera programjait 200 millió forinttal támogatta.

Schmidt Mária a programok közül felhívta a figyelmet a Szerelem című opera ősbemutatójára. A mű Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Ókovács Szilveszter, a dalszínház főigazgatója kezdeményezésére kiírt pályázatra született.

Szintén ősbemutató az 1956-os magyarországi események inspirálta A bánya című opera; a Vilppu Kiljunen rendezte darabban Tommi Hakala, Miksch Adrienn, Laborfalvi Soós Béla, Fried Péter és Kiss B. Atilla lép színpadra. A finn zenemű mellett a Déry Tibor-Makk Károly-Bacsó Péter Szerelem című filmje alapján íródott azonos című operát szintén Kiljunen viszi színre Fodor Gabriella és László Boldizsár, valamint Balatoni Éva előadásában.

Vilppu Kiljunen elmondta: a produkció közreműködői csodálatos énekesek és zenészek, az előadás kivételesen szép operaépületben valósulhat meg, alkotótársaival nagyszerű az együttműködés. Ugyanakkor csalódottságának adott hangot a jelmezek és a díszletek, valamint a csütörtöki, egy órát csúszó próbakezdet miatt.

Ókovács Szilveszter úgy vélte, hogy az efféle "főpróbahetes rendezői aggodalom" tapasztalata szerint együtt jár az alkotói folyamattal, mint fogalmazott: hisz abban, hogy - miként máskor is - minden operatív probléma a premier napjára megoldódik.

Az Opera további programjai között szerepel a Cziffra 1956 című hangverseny, amelyet a Budapesti Filharmónia Társaság Cziffra György zongoravirtuóz emlékének ajánl. Az évforduló előestéjén az Erkel Színházban elhangzik Beethoven Egmont-nyitánya, Bartók 2. zongoraversenye és Brahms 2. szimfóniája Kocsár Balázs vezényletével, a szólista Balázs János Liszt-díjas zongoraművész.

A forradalom évfordulójának napján négy helyszínen tart előadást az Opera: a nagyszínpadon látható az Állami Díszelőadás az intézmény szólistáinak, zenekarának és énekkarának, valamint a Magyar Nemzeti Balett művészeinek közreműködésével, Káel Csaba rendezésében.

Este 11 órától láthatja a közönség a Kádár utolsó beszéde című dokumentumjáték ősbemutatóját az Operaház nézőtere alatti "trapézpincében". A történelmi pillanatokat Kornis Mihály Kádár utolsó beszéde című könyve nyomán Novák Tamás történész és dokumentumfilmes viszi színre Ókovács Szilveszter ötlete nyomán. A rendező elmondta: megidézik azt a Kádár Jánost (Kőrösi András), aki 1989. április 12-én az MSZMP KB ülésén váratlanul megjelent és elkezdett beszélni. Mint mondta, egy széteső rendszer vezetőjének megbomlott elméje beszél a színpadon, s a megjelenik Rajk László (Fülöp Tamás) és Nagy Imre (Farkas Dénes) is.

Október 23-án és 31-én látható az Erkel Színházban az 56 csepp vér című musical Szikora János rendezésében, a zeneszerző Mihály Tamás, fellép mások mellett Feke Pál, Keszei Bori, Börcsök Olivér és Kiss Diána Magdolna.

Kassai polgárok címmel rendeznek gálaestet a kassai színházban, amelyre az Opera magyar gálaműsorral készül Kriszta Kinga, Megyesi Schwartz Lúcia, Horváth István, Szegedi Csaba közreműködésével. A karmester Medveczky Ádám, a rendező Aczél András.

Október 24-én New Yorkban, az ENSZ-székház Közgyűlési termében lép fel az Opera: az ENSZ világnapján rendezett gálaesten Szennai Kálmán vezényletével Erkel, Kodály és Liszt művei mellett felhangzik Brahms Magyar táncok-sorozatának két darabja, az énekes szólista Rost Andrea és László Boldizsár.

A megemlékezés jegyében szervezett programok november 4-ig tartanak. Az Erkel Színházban az áldozatok emlékére ekkor hangzik fel az 56-os rekviem című koncert, amelyen Verdi Requiemjét a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara adja elő Daniele Rustioni vezényletével. Szólistái Kolonits Klára, Schöck Atala és Palerdi András, valamint Stuart Neill.

Az 1956 utáni megtorlásról szóló Sír a téli éjszaka című daljátéknak a Jókai utcai Zenekari Centrum ad otthont november 3-án és 4-én. Andrássy Frigyes műve Tóth János rendezésében kerül színre, karmester Kovács János.

Az Erkelben látható november 4-ig az 1956 cigány hősei című fotókiállítás, amelynek anyagát a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány Terror Háza Múzeum bocsátja az intézmény rendelkezésére. A kiállítás október 22-én, a legendás Cziffra-koncert évfordulóján nyílik.

A Forradalom, feketén-fehéren című Ács József Ferenc-emlékkiállításon 25 alkotást mutatnak be az Erkel Színház Kodály termében október 23-tól november 18-ig. Az 1956-os tus- és filcrajzsorozatot a művész az emigrációban töltött évek alatt Kanadában alkotta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.