Programajánló

Fotókiállítás a száz évvel ezelőtti Törökországról Budapesten

Bozóky Dezső sorhajóorvos 1905-ös törökországi útján készített fotóiból látható kiállítás péntektől a Kolta Galéria és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum rendezésében a budapesti Háló Közösségi és Kulturális Központban.

2016.10.08 07:30MTI

Bozóky Dezső az osztrák-magyar hadiflotta orvosaként jutott el keleti tájakra, 1905-ben az Oszmán Birodalomba. Útjáról mintegy 300 darab, kézzel színezett üveg-diapozitív maradt a Hopp Ferenc Múzeum gyűjteményében, ezek közül 56 látható a Semmelweis utcai galériában - mondta el a tárlat csütörtöki sajtóbemutatóján a múzeum igazgatója.

Fajcsák Györgyi hozzátette: mind Bozóky Dezsőről, mind a felvételek készítésének körülményeiről keveset tudni. A számos kérdés egyike, hogy miért sztereó fényképezőgéppel készítette fotóit, ha a technikában rejlő lehetőségeket nem használta ki: miért fényképezett olyan távolságra, amelynél a térhatás már nem érvényesül - vetette fel.

Katkó Tamás kurátor arra hívta fel a figyelmet, hogy Bozóky Dezső fotói segítségével Isztambul, Szmirna és Bursa rég elfeledett épületei, lakói, mindennapi élete elevenedik meg.

A szakember szerint a fotográfiával is foglalkozó hajóorvos a hadiflotta megbízásából fényképezhetett, ezért eredeti negatívjai az osztrák levéltárakban lehetnek.

Bozóky Dezsőről tudni lehet, hogy útjait követően élménybeszámolókat tartott az általa bejárt ázsiai vidékekről, ezt a színezett válogatást talán éppen előadásaihoz készítette - számolt be Katkó Tamás, hozzátéve: az anyag mintegy száz év után a november 4-ig látogatható kiállításon kerül először a közönség elé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.