Programajánló

Várjátékokkal emlékeznek a Zrínyiekre Őrtiloson

Várjátékokat és kulturális bemutatókat tartanak a Zrínyiek tiszteletére a Somogy megyei Őrtiloson szombaton.

2016.09.30 05:26MTI

Már kilenc órakor megnyitják a közeli magyar-horvát határt a hajóval érkező horvátországi polgármesterek előtt, a nap folyamán pedig szentmisére, tudományos előadásokra, zászlós felvonulásra, hagyományőrző csoportok fellépéseire várják a közönséget - áll a szervezőknek az MTI-hez eljuttatott csütörtöki tájékoztatójában és a község honlapján.

Utaltak rá: a Zrínyi-Újvár Várjátékokat és Kulturális Bemutatót immár kilencedik alkalommal rendezik meg azóta, hogy 2006-ban emlékhely létesült a Zrínyi Miklós költő és hadtudóshoz köthető egyetlen magyarországi épített emlék, az Őrtiloshoz tartozó egykori Zrínyi-Újvár területén.

A hadvezér által 1661-ben a Mura-Dráva összefolyásánál, a jelenlegi horvát-magyar határ közelében építtetett erődítményt a törökök 1664 nyarán több héten át tartó ostrom után elfoglalták, majd lerombolták, feltárása 2007-ben kezdődött meg a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem hallgatóinak bevonásával.

Kiemelték: nagy jelentőségű lelőhelyről van szó, mert a területen kutatható állapotban maradt fenn az 1664-es ostrom nyom-mintázata, így lehetőség van a korabeli forrásokban leírt események "terepen való elhelyezésére", és arra is, hogy információt kapjanak az alkalmazott fegyverekről és harceljárásokról.

Hozzátették: 2007-ben a közelben található települések, Őrtilos, Belezna, Murakeresztúr, Zákányfalu, Molnári, horvát oldalról Donja Dubrava, Légrád és Donji Vidovec polgármesterei, a nemzetvédelmi egyetem rektora, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy a nyaranta tartott feltáró táborokat követően várjátékokat és kulturális bemutatókat rendeznek valamelyik településen, ahol beszámolnak az évszázadokra elfeledett vár kutatásainak aktuális eredményeiről is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.