Programajánló

Modern és kortárs művészeti múzeumot nyit a párizsi Pompidou Központ Brüsszelben

A modern és kortárs művészeteknek szentelt új múzeumot a rendelkezésre álló mintegy négy év alatt Brüsszel történelmi városrészének közepén, egy szecessziós épületben alakítják ki, a Citroën volt székházában.

2016.09.30 04:30MTI

Modern és kortárs művészeti múzeumot nyit 2020-ban a párizsi Pompidou Központ a brüsszeli regionális kormánnyal közösen Brüsszelben - írta a La Libre Belgique belga napilap csütörtökön.

A modern és kortárs művészeteknek szentelt új múzeumot a rendelkezésre álló mintegy négy év alatt Brüsszel történelmi városrészének közepén, egy szecessziós épületben alakítják ki, a Citroën volt székházában.

Rudi Vervoort, a brüsszeli regionális kormány szocialista vezetője elmondta, hogy Brüsszel nem rendelkezik olyan jelentős modern művészeti múzeummal, mint sok más nagyváros, ezért 20,5 millió euró (6,3 milliárd forint) értékben megvásárolta a francia autógyártól a várost kettészelő csatorna partján álló történelmi épületet. A 30 ezer négyzetméter alapterületű kulturális központ nevéről még nem döntöttek, de az már bizonyos, hogy a párizsi intézet gazdag műtárgyállományából is részesülni fog a brüsszeli múzeum.

Az egykori gyárépületbe helyezik át a belga nemzeti levéltár anyagát is jobb és könnyebb betekintést biztosítva a kutatók számára - tette hozzá.

Serge Lasvignes, a Pompidou Központ elnöke elmondta, hogy a párizsi múzeum mintegy 120 ezres anyagának alig 10 százalékát láthatja a közönség, így bőven marad mit kiállítani a brüsszeli fiókintézményben.

A napilap úgy tudja, hogy a brüsszeli kulturális központ várhatóan mintegy egymillió látogatót fogad majd évente, 72 állandó és több száz ideiglenes munkahelyet biztosít majd.

A franciaországi Metz (2010) és a spanyolországi Málaga (2015) után Brüsszel a harmadik város, ahol a párizsi Pompidou Központ fiókintézményt nyit.

A New York-i MoMA-val és a londoni Tate Modernnel együtt a Pompidou Központ a világ három legjelentősebb modern és kortárs művészeti múzeuma közé tartozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.