Elismerés

Átadták a színház- és filmművészeti Junior Prima Díjakat

Tíz fiatal színművész és rendező vehette át a Junior Prima Díjat magyar színház- és filmművészet kategóriában a Budapest Music Centerben.

2016.09.29 04:33MTI

A Prima Primissma Alapítvány és a kategória társalapítója, az FHB Bank elismerését idén Eke Angéla, Szilágyi Csenge, Fehér Tibor, Lábodi Ádám és Wunderlich József színművész, Boross Martin dramaturg, rendező, a STEREO Akt művészeti vezetője, valamint két alkotópáros: Benkó Bence és Fábián Péter rendező, a K2 Színház alapítói, illetve Vecsei Miklós színművész, író és ifj. Vidnyánszky Attila színművész, rendező nyerte el.

A kétmillió forinttal járó díjra idén is a magyar színház- és filmművészet elismert képviselői jelöltek 30 évesnél nem idősebb tehetséges művészeket, a díjakról szakmai zsűri döntött.

A zsűri tagja volt Molnár Piroska, a Nemzet Színésze, Eszenyi Enikő színész-rendező, a Vígszínház igazgatója, Bálint András színész-rendező, Káel Csaba rendező, a Müpa vezérigazgatója, Orlai Tibor színházi producer és Balogh Gabriella, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának tagja.

Káel Csaba a díj átadásakor elmondta, hogy a zsűri a bőség zavarával küzdött, az idén az eddigi éveknél is nehezebb volt a választás. Eszenyi Enikő köszönetet mondott azért, hogy elmúlt évekhez képest idén többen, összesen tízen vehették át a díjat. Bálint András kiemelte: fontos, hogy a tehetséges fiatalok sorsát segíteni tudják, és rájuk irányíthatják a közönség figyelmét is.

Köbli Gyula, az FHB Bank vezérigazgató elmondta, hogy a 2016-os év jelöltjei között a színészek mellett táncművész, dramaturg, koreográfus, látványtervező, filmrendező és cirkuszigazgató is szerepelt, a díjazottakat több mint 50 jelölt közül választotta ki a zsűri.

A döntést részben megkönnyítették azzal, hogy felemelték a díjazottak számát és idén először alkotópárost is díjazhatott a zsűri - tette hozzá, megjegyezve, hogy az alkotópárosok nem a díjjal járó kétmillió forinton osztoznak, hanem esetükben az összeget felemelték fejenként másfél millió forintra.

A 2016-ban megválasztott tíz Junior Primával együtt a színház- és filmművészet kategóriában összesen 73 fiatal tehetséget jutalmaztak eddig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.