Tárlat

A madridi Prado múzeum legsikeresebb tárlata volt Hieronymus Bosch életműkiállítása

A négy hónapig tartó kiállítást csaknem 590 ezren látták.

2016.09.29 00:30MTI

Hetente átlagosan több mint 34 ezren voltak kíváncsiak az 500 évvel ezelőtt elhunyt németalföldi festő műveinek valaha volt legteljesebb bemutatására. A kiállítás létrejöttében számos külföldi múzeum is közreműködött, a spanyol fővárosba érkeztek Bosch-képek például Londonból, Bécsből, Lisszabonból.

A Museo del Prado eddigi rekordját a szentpétervári Ermitázs múzeum gyűjteményéből rendezett 2011-es kiállítás tartotta 583 ezer látogatóval.

A szeptember 25-én zárult Bosch-kiállítás ideje alatt a múzeum bevételének 75 százalékát ez a tárlat adta. Az óriási érdeklődést jelzi az is, hogy a belépőjegyek megvásárláshoz is előre regisztrálni kellett.

A madridi múzeum rendelkezik a világon a legnagyobb Bosch-gyűjteménnyel, amelynek fő darabjait, köztük például a Gyönyörök kertje hármas oltárképet ezentúl kiemelt helyen, egy különteremben tekintheti meg a Prado közönsége.

A Bosch életműkiállításra a múzeum húsz éven át készült, egyebek mellett azzal, hogy sok művet restauráltak.

A több mint ötven alkotást felvonultató kiállításon huszonegy kép és nyolc rajz származott a Spanyolországban El Bosco néven ismert mestertől, a többi alkotás pedig annyiban köthető hozzá, hogy vagy az ő műhelyéből került ki, vagy valamely kortársának munkája.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.