Programajánló

Budapest Ritmo - Új világzenei fesztivál indul

A CAFe Budapest és a Hangvető közös szervezésében október 13-tól 16-ig a Müpában a műfaj több nemzetközileg ismert művésze lép fel.

2016.09.28 22:30MTI

"Az élő népzenét kutató Bartók Béla csodálatos tradíciót hagyott ránk, ez a mai korunk nyelvén a nép- és világzene. A Budapest Ritmo nyitókoncertje Bartók műveit és azok forrását mutatja be" - mondta Káel Csaba, a CAFe Budapest vezetője, a Müpa vezérigazgatója a Budapest Ritmo szerdai sajtótájékoztatóján.

Szerinte a Budapest Ritmónak "megágyazott" a tavaly őszi budapesti világzenei expo, a Womex sikere, és világossá vált, hogy Közép-Európának is lehetne a Womexhez hasonló minifesztiválja és vására. Káel Csaba megjegyezte, hogy a fesztivál a régió zenéjén túl Ázsia, Afrika és Dél-Amerika zenéjét is elhozza Budapestre.

Weyer Balázs a Hangvető nevében kiemelte: a fesztivál kulcsszava a találkozás, a régió, Magyarország és a világ különböző részeiről érkező művészeké és szakembereké. Úgy vélte, a Budapest Ritmo, amelyet egy héttel a Santiago de Compostela-i Womex előtt rendeznek meg, tökéletesen kapcsolódik a CAFe Budapest koncepciójához, hiszen a világzene egyszerre hagyományos és kortárs.

A fesztivál Bartók előtt tisztelgő nyitókoncertjének fellépői között lesz a Buda Folk Band, a Vujicsics Együttes, a Söndörgő, Bognár Szilvia és a pozsonyi Ifjú Szívek Táncszínház. A Budapest Ritmón a magyar világzenei színtér számos kiválósága mellett láthatók és hallhatók lesznek lengyel, osztrák, bosznia-hercegovinai, horvát, szerb, ukrán előadók, de érkeznek Észak-, Nyugat- és Dél-Európából, afrikai országokból, Dél-Koreából, Törökországból, Örményországból és Kolumbiából is.

A Budapest Ritmón 25 ország negyven előadója lép fel négy színpadon, 28 koncerten. A nyitóesemény mellett a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben lesz a török Omar Faruk Tekbilek koncertje, a Fesztivál Színházban az elmélyültebb produkciók, a Müpa előtt sátorban a táncolós zenék szerepelnek, az Átriumban pedig a showcase színpadot rendezik be; itt október 15-én szombaton a Góbé, Karaván Família, a Babra és a Zűrös Banda játszik, másnap lengyel, szerb, horvát és osztrák előadók.

A Találkozások koncepció jegyében három magyar vonatkozású ősbemutatót tartanak: Both Miklós gitárvirtuóz Titokzatos Ukrajna címmel gyűjtőútjának eredményeit mutatja be tizenöt ukrán vendég társaságában, Balogh Kálmán és Lukács Miklós cimbalomduója két egyiptomi zenésszel, Tarek Abdallah úd-mesterrel és Adel Shams El Din ütőhangszeressel együtt lép színpadra, és közös produkcióra állt össze három kiváló énekesnő, Szalóki Ági, Pandzarisz Dina és Lakatos Mónika.

"A világzene jelenléte gyengébb lett, mint az elmúlt évtizedekben, holott a józanságot, a visszafogottságot, a puritánságot képviseli, a szegények, a parasztság muzsikája. Október 16-án, vasárnap este közös koncertünkön a Romengóból ismert Lakatos Mónika az oláh cigány, Pandzarisz Dina szefárd zsidó, én pedig főleg moldvai csángó zenéket fogok énekelni" - mondta Szalóki Ági a sajtótájékoztatón.

Weyer Balázs kitért arra, hogy az első Budapest Ritmo kiemelt országa Norvégia, azon belül is az északi sarkköri számi (lapp) kultúra. A számik finnugor nyelvet beszélnek, a nomádból csak a közelmúltban tértek át a városi életmódra, zenéjük egyfajta természethitre alapul. A számi fellépők között lesz Torgeir Vassvik torokénekes-dobos, és lesz egy supergroup is, három-három számi és magyar roma zenésszel.

A Budapest Ritmo egyik aktuális sztárfellépője a mauritániai énekesnő, Noura Mint Seymali lesz október 16-án, és rendkívül izgalmasnak ígérkezik mások mellett Varden Hovanissian örmény dudukjátékos, illetve Emre Gültekin török lantos közös koncertje.

A fesztivált konferencia kíséri október 15-16-án, amelyen például a zene és a turizmus, a zenei export, Európai kulturális fővárosai és a zenei vásár témája szerepel a nemzetközi előadói csapat témalistáján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.