Képzőművészet

A Turner-díj idei jelöltjeinek munkáiból nyílik kiállítás Londonban

A legrangosabb brit kortárs képzőművészeti elismerésnek számító Turner-díj idei négy döntősének munkáiból nyílik kiállítás kedden a díjat gondozó londoni Tate Britain múzeumban.

2016.09.27 01:30MTI

A január 8-ig látogatható tárlat egyik különlegessége, hogy a látogatók képeket és videókat készíthetnek a kiállításról, hogy megosszák élményeiket a közösségi médiában - írta a BBC News.

A Londonban élő és alkotó Anthea Hamiltont első, az Egyesült Államokban rendezett szóló kiállításáért, a New York-i SculptureCenterben Lichen! Libido! Chastity! című tárlatáért jelölték a díjra. A fetisizmus témájának szentelt tárlat központi darabja egy téglafalból kileső hatalmas meztelen férfi hátsót ábrázoló szobor.

A Newcastle-i Michael Dean az "esztétikailag megvetett anyagokból", például fémhulladékokból készített szobrai és installációi révén került a finalisták közé. A South London Galleryt és az amszterdami de Appel művészeti központot is megjárt munkái "a nyelv fizikai megjelenítésére törekednek".

A Macclesfieldből származó Helen Marten a kortárs vizuális kultúrából inspirálódva készíti kollázsszerű munkáit, amelyekből a Tate Britain látogatói is ízelítőt kaphatnak. A szobrászattal és szitanyomással is foglalkozó művészt egyebek között az 56. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén bemutatott munkáiért, továbbá a New York-i Greene Naftali kortárs művészeti galériában tartott Eucalyptus, Let Us In című szóló kiállításáért jelölték Turner-díjra.

Az Alnwickból való Josephine Pryde munkája a művészet és a fotográfia találkozási pontjára fókuszál. A művész a San Franciscó-i CCA Wattis kortárs művészeti intézetben tartott Lapses in Thinking by the Person I am című szóló kiállításával győzte meg a zsűrit.

A Tate Britainben látható, pontosabban kipróbálható egyik munkája egy mozdony, amely két vagont húz maga után. A galériát bejáró apró járműre felülhetnek a látogatók.

A tekintélyes és gyakran heves vitákat kiváltó művészeti elismerés idei győztesét december 6-án jelentik be Londonban, jövőre pedig az angliai Hull városában tartják az ünnepséget.

A 19. századi brit festőművészről, J. M. W. Turnerről elnevezett elismeréssel 1984 óta díjazzák az 50 évnél fiatalabb kortárs vizuális művészeket. A legrangosabb brit kortárs képzőművészeti elismerés 25 ezer font (10,8 millió forint) pénzjutalommal jár együtt.

A korábbi győztesek között van Damien Hirst, Anish Kapoor és Laure Prouvost. Tavaly az Assemble nevű londoni székhelyű művészeti kollektíva kapta a díjat lepusztult liverpooli házak felújítási tervéért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.