Kultúra

Mindkét kategóriában magyar résztvevő győzött a BMC tenor- és basszusharsona versenyén

Mindkét kategóriában magyar versenyző győzött a BMC Nemzetközi Tenor- és Basszusharsona Versenyének vasárnapi döntőjében.

2016.09.26 02:30MTI

Tenorharsona kategóriában Juhász Istvánnak, basszusharsona kategóriában Veér Mátyásnak ítélte oda az első helyezést a zsűri - közölte az MTI-vel a Budapest Music Center.

A döntőbe jutott három-három versenyző közül a tenorharsona kategóriában második helyezést ért el a lengyel Karol Gajda, a mexikói Ricardo Faustino Diaz harmadik lett. A basszusharsona kategóriában második helyezett a kolumbiai Sebastian Cifuentes Zuluaga lett, míg harmadik helyen a brazil Adib Corea Vera végzett.

A BMC által idén először meghirdetett versenyre 25 országból 65 fiatal harsonás jelentkezett. Csütörtökön 14 fiatal harsonaművész, kilenc tenorharsonás és öt basszusharsonás részvételével zajlott a középdöntő. Minden középdöntős egy kötelező és egy szabadon választott darabot játszott el zongorakísérettel. A nemzetközi zsűri döntése alapján a vasárnapi döntőbe három-három versenyző jutott be mindkét kategóriából. A döntőben a versenyzők zenekari kísérettel játszottak el egy ugyancsak szabadon választott és egy kötelező darabot. A döntőt az Óbudai Danubia Zenekar közreműködésével, Dubóczky Gergely vezényletével tartották.

Juhász István 1986-ban született. 2009-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Hőna Gusztáv tanítványaként szerezte meg diplomáját. Jelenleg a Badische Staatskapelle Karlsruhe harsonása. Veér Mátyás 1981-ben született Magyarországon, 2006-ban ő is Hőna Gusztáv tanítványaként végzett a Zeneakadémián. 2008-ban a csedzsui nemzetközi basszusharsona-versenyen első lett, jelenleg a Netherland Philharmonisch Orchestra művésze.

A nemzetközi zsűrit Hőna Gusztáv elnökletével Chris Houlding angol, Irwin Wagner amerikai, Gabriel Madas osztrák, Jacques Mauger francia, valamint Balogh Sándor és Wágner Csaba magyar pozanista alkotta. A kategóriák első díjasai 5000 eurót, a másodikak 3000 eurót, a harmadik helyezettek 1000 eurós versenydíjat vihetnek haza.

A verseny kezdeményezője Hőna Gusztáv harsonaművész és egyetemi tanár, aki 1981 óta rendszeresen részt vesz nemzetközi találkozókon, mesterkurzusokat és előadásokat tart a mai magyar harsonairodalomról, kamara- és szólókoncerteket ad Európában, Amerikában és Ausztráliában. "Az elmúlt 40 évben a fújástechnikai újítások révén a hangszeres játék határai kitágultak, ennek köszönhetően a harsona mint szólóhangszer előtérbe került. Nagyon örülök, hogy a verseny a BMC-ben valósul meg, és szívből remélem, hogy aki ide eljön, legyen az versenyző, vagy zsűritag, vissza akar majd térni" - idézi a közlemény a harsonaművészt.

A szeptember 18-án kezdődött verseny a díjazottak nyilvános koncertjével zárul vasárnap este a BMC Koncerttermében, ahol szintén az Óbudai Danubia Zenekar lép fel a díjazott versenyzőkkel.

A verseny ideje alatt további 3 esten szólaltak meg különböző harsonás, illetve rézfúvós zenekarok: szeptember 18-án a Hungarian Trombone Connection, 23-án a Modern Art Orchestra, 24-én pedig a Corpus Quartet lépett fel a BMC színpadán a harsonaverseny keretében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.