Programajánló

A bor és gasztronómia hétvégéje Tokaj-Hegyalján

Immár tizenkettedik alkalommal tartják a Tokaji Ősz elnevezésű, limitált befogadóképességű borgasztronómiai eseményt.

2016.09.22 23:30MTI
freedigitalphotos.net/adam

A bor és a gasztronómia dominál ezen a hétvégén a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék két meghatározó településén, Tokajban és Tállyán, a programokat egyebek mellett színházi előadások, koncertek, hangversenyek fűszerezik - közölték a szervezők az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint immár tizenkettedik alkalommal tartják a Tokaji Ősz elnevezésű, limitált befogadóképességű borgasztronómiai eseményt. A rendezvény küldetése, hogy a világörökségi borvidéken a tokaji bor köré felépített, évről évre megrendezendő programsorozattal lehetőséget nyújtson az igényes szórakozásra.

A szeptember 23. és 25. közötti Tokaji Ősz különlegességének ígérkeznek a Michelin-csillagos Costes és Costes Downtown executive séfje, Miguel Vieira által készített gasztronómiai remekek kiváló borokkal párosítva.

A rendezvényen debütál az a tokaji furmint pohár, melyet a Tokaj.hu felkérésére egy neves osztrák üvegkészítő manufaktúra tervezett meg, a hazai borász szakma pedig tudásával és tapasztalatával járult hozzá az elegáns és egyedi forma megalkotásához. A pohár erőssége, hogy nem csak a száraz, de a félédes és édes furmintok íz- és aromavilágát is tökéletesen "kezeli".

A tolcsvai Oremus Szőlőbirtokon dűlőtúrán, borkóstoláson és szüreten vehetnek részt az érdeklődők. A leszüretelt szőlőből Bacsó András, a 2016-os Borászok borásza külön készít borokat, melyeket a rendezvényt követően lepalackoznak és névre szólóan eljuttatnak a vendégeknek.

Ugyancsak a mostani hétvégén tartják Tállyán a Kerekdomb fesztivált és bormustrát, amely ezúttal is a jó borokat kedvelő, művészetszerető látogatókra fókuszál. A Művészetek Völgye csapatának társszervezésében zajló három napos összművészeti fesztiválon színházi előadások, koncertek, hangversenyek, gyerekprogramok és természetesen a tájegység különleges borai várják a látogatókat.

A fesztivál helyszínei Tállya történelmi központjában helyezkednek el, melyek közül az egyik legimpozánsabb az 1720-ban épült barokk Maillot-kastély, ahol fesztivál ideje alatt a gyerekprogramokat rendezik. Az Oroszlános Borhotel és Borvendéglő pedig a gasztronómiai bemutatók, borvacsorák és irodalmi estek színhelye lesz. Mások mellett Varró Dániel, Molnár Krisztina Rita közreműködésével versműhely is nyílik.

A fesztiválhoz a Szent László tiszteletére emelt római katolikus templom is kapcsolódik. Fellép Fassang László orgonaművész, a Kelemen Barnabás-Kokas Katalin házaspár és a fiatal Virtuózok is koncertet adnak.

A Vincellér ház udvarán állítják fel a fesztivál nagyszínpadát, amelyen műsort ad Szalóki Ági, a Kaláka Együttes, a Budapest Bár, a Kiscsillag, az Anima Sound System, a Belmondo és Harcsa Veronika is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.