Programajánló

Tematikus koncertsorozatokkal készül az Óbudai Danubia Zenekar az új évadban

Tematikus koncertekkel várja a közönséget az Óbudai Danubia Zenekar a 2016/17-es őszi évadban, a Zeneakadémián a Szabadok vagyunk sorozatban elhangzó műveket magyar költők versei köré fűzték fel.

2016.09.16 01:30MTI

A koncerteknek két fő helyszín, a Zeneakadémia és a Budapesti Music Center ad otthont.

A Szabadok vagyunk sorozat a szabadság más-más aspektusát járja körbe, komoly együttműködésben egy társművészettel, a költészettel - mondta el Hámori Máté művészeti vezető a programokat ismertető csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten.

A Szeptemberi áhítat című, személyes szabadságról szóló szeptember 29-i műsorban Kosztolányi Dezső versét Bálint András mondja el, közreműködik Érdi Tamás zongoraművész. Elhangzik Mozart C-dúr zongoraverseny és Brahms D-dúr szerenád című műve.

Az október 21-i műsor középpontjában az alkotói szabadság áll, Weöres Sándor Téma és variációk című versét Bíró Kriszta mondja el. A koncerten Webern Variációk zenekarra, Rota Országúton és Elgar Enigma variációk című zenei alkotása hallhatók Marcello Rota vezényletével.

A sorozat harmadik részében az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából Márai Sándor Mennyből az angyal című versét Takács Kati adja elő, elhangzik Beethoven Egmont-nyitánya, Kodály Psalmus Hungaricusa, Sosztakovics IX. szimfóniája Hámori Máté vezényletével. Közreműködik a Nemzeti Énekkar és Fekete Attila operaénekes.

Babits Mihály Karácsonyi ének című verse köré szövődik a december 21-i műsor, amelyben Mozart Varázsfuvolájának nyitánya mellett a zeneszerző Bella mia fiamma, a Titus kegyelme nyitány és a Ch'io mi scordi di te? című darab is megszólal, az estet Duke Ellington feldolgozásában Csajkovszkij Diótörő-szvitje zárja. Közreműködik Sáfár Orsolya operaénekes, a Budapest Jazz Orchestra, vezényel Pál Tamás. A verset Mácsai Pál előadásában hallgathatja meg a közönség.

A Budapest Music Centerben folytatódik a zeneszerzői portrésorozat: novembertől Johann Sebastian Bach művei hangzanak el Atya, Fiú(k) és Szentlélek címmel. A sorozatban november 12-én többek között a 2. Brandenburgi verseny, december 10-én egy Kurtág György- és egy Oláh Kálmán-átirat, február 4-én a zeneszerző Vor deinen Thron című műve hangzik el.

Hámori Máté kitért arra is, hogy a zenekar ősszel Párizsban vendégszerepel, ahol november 15-én lépnek fel Balázs János zongoraművész közreműködésével. A koncerten Bartók 3. zongoraversenye és Beethoven Egmont-nyitánya mellett Lajtha László 7. szimfóniáját adják elő, amelyet az 1956-os események emlékére komponált.

Szeptember 18-án a Nyitány című koncerten népszerű nyitányok és áriák, a december 17-i Klasszikus Karácsony műsorban a Klasszik Rádió repertoárjának darabjai csendülnek fel. A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál ifjúsági koncert létrehozásával bízta meg a zenekart, a Bartók Béla zenéjére épülő Bélamese című előadásnak október 16-án a Pesti Vigadó ad otthont.

A Művészetek Palotájában október 30-án Szimfonikus felfedezések címmel többek között Bartók műveiből játszik a zenekar. Emellett folytatódnak az ifjúsági hangversenyek is, idén a Csipkejózsika című előadást viszik el a gyerekeknek.

Ács Péter ügyvezető a 2016-os fejlesztésekről elmondta, hogy szeptember végén kezdik meg új próbatermük akusztikai javításait. A 2015-ös szezont sikeresnek értékelte, tájékoztatása szerint a 84 előadáson 72 ezren vettek részt, a koncertek látogatottsága átlagosan elérte a 95 százalékot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.