Programajánló

Szent Gellért Fesztivál Szegeden

A Szeged-csanádi Egyházmegye első püspöke, Szent Gellért ünnepéhez kapcsolódva komolyzenei fesztivál rendeznek szeptember 24-től a csongrádi megyeszékhelyen, a programsorozathoz két jótékonysági kezdeményezés is kapcsolódik.

2016.09.13 04:30MTI

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök a rendezvényről tartott sajtótájékoztatón elmondta, csaknem egy évtizede azzal a szándékkal hívták életre a fesztivált, hogy azzal új szint vigyenek a város gazdag zenei életébe. A program alapját kezdettől fogva három szimfonikus hangverseny adja, melyen a Szent Gellért Akadémia saját zenekara lép föl, ezekhez évről évre új elemek kapcsolódnak.

A fesztivál szeptember 24-én ünnepi szentmisével kezdődik a székesegyházban, majd Szeged és folyója címmel az 1879-es nagy árvízről, a város és a Tisza kapcsolatáról nyílik kiállítás a Móra Ferenc Múzeum rendezésében a Dóm Látogatóközpontjában. Este a Mága Zoltán által indított Hangok és harangok című koncertsorozat szegedi állomásának ad otthont a templom, a koncert bevételét az egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató kapja.

Másnap a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának vezető oktatói koncerteznek a Fogadalmi templomban. A fesztiválon két tudományos előadásra is várják az érdeklődőket: szeptember 26-án Párducz Árpád és Janka Zoltán professzorok komplex módon mutatják be a zene és a tudomány összefüggéseit. Szeptember 27-én kamara zenekari koncertet, a következő két nap pedig szimfonikus hangversenyt tartanak a székesegyházban.

Immár második alkalommal lép föl a fesztivál zenekara a fővárosban, Szent Gellért vértanúságának közelében, a Pesti Vigadóban. Szeptember 30-án az együttest a fesztivál alapítója Robert Christian Bachmann és a dél-koreai Jun Kuk Li vezényli.

A fesztivál zárásaként - a zenei világnapon - a Budapesti Tomkins Énekegyüttes ad koncertet a szegedi Dómban, melyet Mészáros Zsolt Máté orgonista játéka egészít ki.

A sajtótájékoztatón Lázárné Megyeri Zita, a dél-alföldi régió koraszülött gyermekeit és családjukat segítő Korában Érkeztem Alapítvány kuratóriumi tagja elmondta, szervezetük harmadik éve kap lehetőséget arra, hogy a fesztivál keretein belül szervezheti meg jótékonysági hangversenyét. A szeptember 26-i koncerten Rost Andrea és Dolhai Attila lép föl a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséretében.

Rádi Katalin, a civil szervezet alapítója közölte, a tavalyi hangverseny bevételéből és a támogatók hozzájárulásából háromszobás anyaszállást alakítottak ki a szegedi szülészeti klinikán. Idén a gyulai és a kecskeméti kórházban tervezik anyaszobák kialakítását és felújítását, illetve speciális műszerek vásárlásával segítenék az egészségügyi intézmények munkáját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.