Zrínyi-emlékév

Kezdődnek a Zrínyi-emlékév központi programjai Szigetváron

A rendezvénysorozaton több mint kilencven kulturális és közéleti eseményre várják a Zrínyi Miklós hadvezér és mártírtársai 450 évvel ezelőtti szigetvári kitörésére emlékező közönséget a baranyai városban.

2016.09.04 03:30MTI

Megkezdődnek hétfőn a Zrínyi-emlékév központi programjai Szigetváron. A rendezvénysorozaton több mint kilencven kulturális és közéleti eseményre várják a Zrínyi Miklós hadvezér és mártírtársai 450 évvel ezelőtti szigetvári kitörésére emlékező közönséget a baranyai városban.

Hétfőn sztélét avatnak a nemzeti emlékhellyé nyilvánítandó szigetvári várnál, a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Posta pedig bemutatja az ostrom évfordulója alkalmából kibocsátott emlékérmét és postabélyeget - közölték a szeptember 11-ig tartó Zrínyi Napok szervezői az MTI-vel.

Az első nap délutánján a Szulejmán szultán türbéjének kutatásával kapcsolatos helyszíneken vezeti végig az érdeklődőket Hancz Erika ásatásvezető régész és Kitanics Máté, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tudományos munkatársa. A bejárást kedden, csütörtökön és pénteken is megismétlik.

Szerda kivételével péntekig négy este lesz műsoron Moravetz Levente rockmusicalje, a Zrínyi 1566 Sasvári Sándor főszereplésével.

Kedden az Andrássy-kastélyban Zrínyi-kiállítás nyílik, amelynek célja, hogy megismertesse a közönséggel "a hős és az ember" hadvezért és történelemformáló szerepét. Aznap Somogyi Győző rajzkiállításán bemutatják a Szigeti veszedelem új kiadását a művész munkáival, 18 órától pedig kegyeleti emlékező szentmisét tartanak a Szent Rókus-templomban.

Szerdán Áder János magyar és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát köztársasági elnök felavatja Szabó Tamás új Zrínyi Miklós-emlékművét a várban. Délután hagyományőrzők rendeznek seregszemlét a szigetvári Zrínyi téren, 18 órától pedig nemzeti kegyeleti megemlékezést tartanak várszínpadon a Tinódi Vegyeskar közreműködésével. Este Baltavári Tamás animációs filmjének premierjén vehetnek részt az érdeklődők.

A csütörtöki török napot török és magyar zenekarok felvonulása indítja, hagyományőrző és hastáncos műsorokat is láthat a közönség. Bemutatkozik Szigetvár török testvérvárosa, Trabzon. A Szulejmán türbéjének turbéki ásatásáról Pap Norbert, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Kelet-Mediterrán és Balkán Tudományok Központjának igazgatója, a kutatócsoport vezetője tart előadást.

Aznap játsszák Dóczy Péter Ébren álmodik a magyar című színdarabját, majd oszmán hercegnőkkel beszélget Hóvári János, a Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 Emlékév Emlékbizottság elnöke, Magyarország volt ankarai nagykövete.

Pénteken, a horvát napon többek között a délszláv nemzet kórusai mutatkoznak be, illetve Csáktornya és Muraköz megye programjaira várják a résztvevőket. Este a Khamoro Táncszínház Sárközi üzenete című produkciója lesz látható.

Szombaton és vasárnap az emlékév leglátványosabbnak ígérkező rendezvényén hagyományőrzők bemutatják az 1566-os ostrom leghíresebb jelenetét, Zrínyi Miklós és katonái kitörését. A közönség zenei szórakoztatásáról szombaton mások mellett a Besh o droM és a P. Mobil gondoskodik.

Vasárnap a Zrínyi Napok lezárásaként Bábel Balázs kalocsai érsek a turbéki kegytemplomnál szentmisét mutat be. Délután a Musica Historica Együttes és Szabó András a Zrínyiek korának muzsikáját eleveníti fel, majd a Vivat Bacchus, Zséda és a Rudán Joe Band esti koncertje zárja az emlékév központi programjait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.