Szakmájuk igazi úttörői

Oscar-díj - Jackie Chan és Frederick Wiseman is életműdíjat kap

A tiszteletbeli Oscar-díjakat november 12-én nyújtják át Hollywoodban a díjazottaknak az amerikai filmakadémia 8. Kormányzói Díjátadó ceremóniáján.

2016.09.01 20:08MTI

A filmsztár Jackie Chan, a vágó Anne V. Coates, a castingigazgató Lynn Stalmaster és a dokumentumfilmes Frederick Wiseman kiemelkedő szakmai pályafutását ismeri el idén életműdíjával az amerikai filmakadémia.

A tiszteletbeli Oscar-díjakat november 12-én nyújtják át Hollywoodban a díjazottaknak az amerikai filmakadémia 8. Kormányzói Díjátadó ceremóniáján - írta csütörtökön az oscars.org.com.

"A tiszteletbeli Oscarokat olyan művészek számára hoztuk létre, mint Jackie Chan, Anne Coates, Lynn Stalmaster és Frederick Wiseman, szakmájuk igazi úttörői és legendás alakjai számára. A kormányzói testület büszkén jutalmazza rendkívüli eredményeiket, és örömmel várja, hogy együtt ünnepelhessen velük a novemberi díjátadón" - fogalmazott közleményében Cheryl Boone Isaacs, a filmakadémia elnöke.

Jackie Chan nyolcévesen debütált a filmvásznon. Gyermekkorában a Pekingi Operában képezték, majd sikeres nemzetközi filmes karriert futott be. Szülőhelyén, Hongkongban több mint 30 harcművészeti filmben szerepelt, ezek egy részét forgatókönyvíróként, rendezőként és producerként is jegyezte. Elképesztő tornamutatványaival, izgalmas kaszkadőrjeleneteivel, határtalan karizmájával világszerte lebilincselte a közönséget. Nagy sikert aratott a Balhé Bronxban című akciófilmmel, a Csúcsformában-sorozattal, a 80 nap alatt a Föld körül című kalandfilmmel vagy A karate kölyökkel. Legutóbb a Skiptrace című akcióvígjátékát mutatták be Kínában.

A brit Anne V. Coates féltucatnyi filmben szerzett tapasztalat után lett David Lean Arábiai Lawrence című klasszikusának vágója, amellyel első Oscar-díját is elnyerte. Dolgozott Sidney Lumet Gyilkosság az Orient expresszen, Richard Attenborough Chaplin és Steven Soderbergh Erin Brockovich - Zűrös természet című alkotásán. A Becket, az Elefántember, a Célkeresztben és a Mint a kámfor című filmek vágásáért Oscar-jelölést kapott.

A nebraskai színész, Lynn Stalmaster az ötvenes évek közepe óta dolgozik szereplőválogató igazgatóként. Az elmúlt 50 évben több mint 200 filmhez - köztük a Hegedűs a háztetőn, az Aranyoskám vagy a Harold és Maude című produkciókhoz - keresett tehetséges színészeket. Többször dolgozott olyan kiváló rendezőkkel, mint Stanley Kramer, Robert Wise, Hal Ashby, Norman Jewison és Sydney Pollack, és olyan színészek pályájának adott lendületet, mint Jon Voight, Richard Dreyfuss, Scott Wilson, Jill Clayburgh, Christopher Reeve és John Travolta.

A massachusettsi Cambridge-ből származó Frederick Wiseman 1967 óta szinte minden évben készített egy dokumentumfilmet. Munkáira a "megfigyelő" dokumentarizmus a jellemző. Alkotóként azt hangsúlyozza, hogy a kíváncsiság hajtja. Legutóbbi filmje, az In Jackson Heights a New York-i Queens negyedben élő, és Amerika kulturálisan egyik legsokszínűbbnek tekintett közösségéről szól. Két éve Velencében Arany Oroszlán-életműdíjjal tüntették ki.

A tiszteletbeli Oscar-díjjal a kiemelkedő munkásságú filmes alkotók életművét ismeri el az amerikai filmakadémia.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.