Programajánló

Február végéig lesz látható az egyiptomi kiállítás az egri várban

Kedvező egri fogadtatása nyomán az egyiptomi kiállítás 2017 tavaszán Pécsre költözik.

2016.09.02 05:30MTI

Február 28-ig meghosszabbítják a budapesti Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményéből az egri várban nyílt tárlatot - jelentette be Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és Nyitrai Zsolt, a hevesi megyeszékhely országgyűlési képviselője csütörtökön az egri várban tartott közös sajtótájékoztatóján.

Baán László felidézte: Nyitrai Zsolt kezdeményezésére költözött a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményének mintegy száz jelentős kiállítási tárgyából nyílt tárlat Egerbe. A kiállítást az tette lehetővé, hogy a 2018 tavaszáig tartó nagyrekonstrukció miatt a múzeum bezárt.

Hozzátette: kedvező egri fogadtatása nyomán az egyiptomi kiállítás 2017 tavaszán Pécsre költözik.

Nyitrai Zsolt elmondta: az egyiptomi tárlat április közepén nyílt meg a várban, az eredetileg október végéig tervezett kiállítást azóta kiugróan sok, több mint 40 ezer látogató tekintette meg. Ezzel - hangsúlyozta - időarányosan az egyiptomi tárlat lett a leglátogatottabb kiállítás az egri vár történetében.

Ha Eger Európa Kulturális Fővárosa akar lenni, akkor kulturálisan befogadó városnak kell lennie, és minél több ehhez hasonló országos attrakciónak kell otthont adnia, és minél több egri produkciót kell elvinnie a fővárosba - hangsúlyozta.

Elmondta azt is: a kiállítás annak a közös gondolkodásnak, illetve megállapodásnak a folyománya, amelyet még 2014 őszén kötött Tarlós István budapesti főpolgármesterrel Eger, s amely egyebek mellett a kulturális élet, a marketing, a gasztronómia területén való együttműködést rögzíti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.