Fesztivál

Első alkalommal szerveznek Megyenapot Békésben

A rendezvény célja, hogy ráirányítsa a figyelmet Békés megye értékeire és erősítse az itt élőkben az összetartozás érzését.

2016.08.29 22:30MTI

Hagyományteremtő jelleggel szervez Megyenapot a Békés Megyei Önkormányzat szombaton a békéscsabai főtéren Békés megye újjászervezésének 300. évfordulója alkalmából - tájékoztatta az MTI-t hétfőn Sztahovics Zsuzsa sajtóreferens.

Elmondta: a rendezvény célja, hogy ráirányítsa a figyelmet Békés megye értékeire és erősítse az itt élőkben az összetartozás érzését. Az esemény középpontjában az itt élő nemzetiségek kultúrája, a megyei és települési értékek, a hagyományokat őrző kézművesek és élelmiszertermelők állnak.

A Megyenap alkalmából megszervezik Békés megye legnagyobb kézműves vásárát és termelői piacát, ahol közel ötven helyi kézműves és termelő állít ki.

A Békés Megyei Értéktárban szereplő 22 értéket és két hungarikumot külön faházakban mutatják be. A csabai és gyulai kolbász mellett a Körös-Maros Nemzeti Park, a magyar biliárd, a nyolctojásos száraztészták, a Körös Völgyi Sokadalom, a békési szilvalekváros papucs, a Tessedik Táncegyüttes, és a Hudák kézi szövőműhely is bemutatkozik majd - mondta Sztahovics Zsuzsa.

A nóniusz lófajtával is megismerkedhet a közönség: a vállalkozó kedvűek mezőhegyesi nóniusz lovak húzta hintóval kocsikázhatnak Békéscsaba belvárosában.

A programra várják a határon túli Maros, Hargita és Kovászna testvérmegyéket, valamint a nemrég a Békés Megyei Önkormányzat segítségével alakult Székelyföldi Értéktár is bemutatkozik szombaton.

Napközben a megyében élő nemzetiségek hagyományos ételeket készítenek és kóstoltatnak az érdeklődőkkel, hagyományaikat, értékeiket, kulturális és gasztronómiai kincseiket mutatják meg. A szlovák nemzetiség herókát - más néven csörögefánkot vagy forgácsfánkot - készít, amely a farsang egyik elengedhetetlen süteménye. A roma nemzetiség cigánykáposztával és a hagyományos cigány kenyérrel, a bodaggal vagy vakaróval várja a vendégeket. A szerbek egy jellegzetes szerb süteményt kóstoltatnak, a német nemzetiség rózsafánkot süt, a románok kapros tésztával kínálják a rendezvényre érkezőket.

A program fél tízkor felvonulással indul kikiáltóval, fúvószenekarral, hagyományőrzőkkel, óriásbábbal és bábszínházi bohócokkal. Délelőtt a nemzetiségek mutatkoznak be, délután többek között a Tabán Néptáncegyüttes, a szarvasi Cervinus Teátrum, a Gyulai Vonósnégyes, az orosházi Vadvirág-Esély Klub és a békéscsabai Balassi Táncegyüttes ad műsort. Este a Borsodi Blues Collective és a Deák Bill Blues Band lép színpadra - mondta Sztahovics Zsuzsa.

Bár Békés megye nyolc évszázada létezik, 300 éve a török hódoltság, majd a kuruc-labanc harcok nyomán elnéptelenedett, szinte lakatlanná vált. Gyula 1566-os eleste után a nemesi vármegye szervezete gyakorlatilag megszűnt. A földek parlagon hevertek, pusztává vált a hajdan termő terület. A folyamatban azok a nemesek hoztak fordulatot, akik ahhoz, hogy megtarthassák itteni birtokaikat, újjászervezték a megyét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.