Programajánló

Arcus Temporum - Az elme lecsendesítéséről és a közös hallgatásról is szól a fesztivál

A klasszikus idén Joseph Haydn, akitől két meghatározó nagy darab hangzik el, A teremtés című oratórium, valamint A megváltó hét szava a keresztfán című darab vonósnégyes változatban.

2016.08.26 04:29MTI

Az elme lecsendesítéséről, a közös hallgatásról és a közösségteremtésről szól a pénteken kezdődő és vasárnapig tartó Arcus Temporum XII. Pannonhalmi Művészeti Fesztivál - fogalmazott az M1 aktuális csatorna műsorában Rácz Zoltán, a rendezvény egyik művészeti vezetője.

Hozzáfűzte: az Arcus Temporum hagyományaihoz igazodva idén is egy jelentős klasszikus, valamint kortárs mesterek zenéje kapja a legnagyobb hangsúlyt. A klasszikus idén Joseph Haydn, akitől két meghatározó nagy darab hangzik el, A teremtés című oratórium, valamint A megváltó hét szava a keresztfán című darab vonósnégyes változatban.

A kortárs zenei réteget idén Kurtág György művei, valamint három jelentős amerikai zeneszerző, Morton Feldman, Steve Reich és David Lang vokális kompozíciói képviselik, de szorosan ide tartozik Presser Gábor és Szakcsi Lakatos Béla improvizációs estje is - hangsúlyozta Rácz Zoltán.

Dejcsics Konrád, a pannonhalmi főapátság kulturális igazgatója emlékeztetett: Szent Márton 1700 évvel ezelőtt született a pannóniai Savaria városában, a pannonhalmi kolostor Szent István király választása nyomán 1020 éve áll a később tours-i püspökként ismertté váló szerzetes védelme alatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.