Könyv

Kötetben mutatják be Csongrád megye képzőművészeti kincseit

A Csongrád Megyei Önkormányzat képzőművészeti gyűjteményét mutatja be az az album, amelyben csaknem 160 festmény szerepel és egyúttal képet ad a vásárhelyi és szegedi festők munkásságáról.

2016.08.27 20:30MTI

A Csongrád Megyei Önkormányzat tavalyi költözésekor szembesült Kakas Béla elnök azzal a kinccsel, amely a hivatal birtokában van. A múlt század eleje óta gyűjtött mintegy 160 festmény egy része realista, naturalista, a vásárhelyi és a szegedi iskola kiemelkedő alkotóinak munkái.

Tornyai János, Nyilasy Sándor, Dinnyés Ferenc alkotásain kívül kortárs alkotóktól, köztük Csáki Róberttől, Tenk Lászlótól, Dienes Gábortól és Galambos Tamástól találhatók művek a gyűjteményben, de Zoltánfy István életművének jelentős képei is a megyei önkormányzat tulajdonában vannak.

A gyűjteményből 2015 decemberében nyílt szegedi kiállításon fogalmazódott meg a képes album összeállításának gondolata. A Nemzeti Kulturális Alap 4 millió forintos támogatásának köszönhetően hét hónappal később pedig meg is jelent a kötet ezer példányban.

"Egy könyv élővé tesz egy gyűjteményt, ami csak akkor válik igazán közkinccsé, ha kiállítást rendeznek az anyagból, illetve egy albumba is rendezik azt" - fogalmazott a könyv szerzője, Nátyi Róbert művészettörténész.

Az album azért is számít kuriózumnak, mert eddig egyetlen megyei önkormányzat sem összegezte ilyen módon a kincseit. A kiadvány három részből áll. A tudományos esszét az alkotások bemutatása követi, míg az album végén egy katalógus állítja sorba a könyvben szereplő festményeket és a megye többi, az albumból kimaradt festményéről, grafikájáról ad tájékoztatást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.