Egy szabad országért

1956 - Bemutatták az emlékév dalának videoklipjét

Az a világtörténelmi teljesítmény, amelyet Magyarország 1956-ban felmutatott, a mai magyarokat is kötelezi.

2016.08.24 15:22MTI
MTI/Koszticsák Szilárd

Az interneten is elérhető lesz az 1956-os emlékév Egy szabad országért című dalának videoklipje, amelyet még szerdán feltöltenek a Youtube videomegosztó oldalra - hangzott el a klip szerdai budapesti bemutatóján a Terror Háza Múzeumban.

Schmidt Mária, az az emlékév kormánybiztosa kiemelte: az a világtörténelmi teljesítmény, amelyet Magyarország 1956-ban felmutatott, a mai magyarokat is kötelezi.

Elárulta: sokat gondolkodtak azon, miként lehet az emlékév üzenetét minél szélesebb közönséghez eljuttatni, megszólítani a fiatalokat, akiknek semmilyen személyes élményük nincs a kommunista diktatúráról. Az emlékév szeretné felidézni azt az elementáris erőt, amit az akkori fiatalok éreztek, mikor 1956-ban szembefordultak a kor egyik legnagyobb világbirodalmával - jegyezte meg.

Schmidt Mária ezért mindenkit az 1956 jelentette élmény közös építésére kért, hozzátéve: ezt a célt szolgálja Desmond Child dala is, amelyet már csaknem 300 ezren hallgattak meg az interneten.

Szabó Zoltán, aki a produkció során Desmond Child zenei asszisztenseként dolgozott, felidézte, hogy a felvételbe minden résztvevő "beleadta szívét-lelkét", és ez látszik is az eredményen.

"Mérhetetlen lehetőség Magyarországnak, hogy egy ilyen kaliberű zenész a jobbját nyújtja" - értékelte a világhírű, magyar-amerikai állampolgárságú zeneszerző közreműködését Szabó Zoltán, aki hangsúlyozta: Desmond Child és alkotótársa, Andreas Carlsson svéd dalszerző-producer ugyanolyan alázattal vettek részt a munkában, mintha Bon Jovi vagy egy másik világsztár dalán dolgoztak volna.

Vastag Csaba, a dal egyik énekese és producere szerint a világhírű zeneszerző rengeteget tud segíteni a magyar könnyűzenének is. Desmond Childnak 300 millió lemezen szerepel a neve és 40 toplistás slágert jegyez - emelte ki a művész.

Vastag Csaba hangsúlyozta: "ez a dal egy olyan nemzeti ünnepünkre született, amely arra hivatott, hogy egyesítsen minket", ezért összes zenésztársával tiszteletdíj nélkül vállalták el a felkérést.

Az emlékév dalának videoklipjét és az ahhoz készült imázsfilmet még szerdán feltöltik a Youtube videomegosztó oldalra.

Az Egy szabad országért című dalt - amely angol változatban is hallható lesz Steps of Champions címmel - Wolf Kati, Péter Szabó Szilvia, Radics Gigi, Nagy Feró, Sasvári Sándor, Vastag Csaba, Vastag Tamás, Molnár Ferenc "Caramel", Lakatos Mónika és a Romengo, Pál István és zenekara, a Hooligans, valamint egy ötventagú kórus adja elő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.