Kult

A 21. század eddigi legjobb filmjei közé sorolták Nemes Jeles László és Tarr Béla munkáit

A Saul fiát a 34., a Werckmeister harmóniákat az 56., A torinói lovat a 63. helyre sorolták az ítészek.

2016.08.23 16:37MTI

A 21. század eddigi legjobb száz filmje közé választották Nemes Jeles László Saul fia című Oscar-díjas alkotását, valamint Tarr Béla és Hranitzky Ágnes Werckmeister harmóniák (2000) és A torinói ló (2011) című munkáját. A lista elsőre helyére David Lynch szürrealista mesterműve, a 2001-es Mulholland Drive - A sötétség útja került.

A BBC Culture listája 36 ország 177 filmkritikusának közreműködésével állt össze. A Saul fiát a 34., a Werckmeister harmóniákat az 56., A torinói lovat a 63. helyre sorolták az ítészek - írta a The Guardian című brit lap internetes oldala.

A legjobb ötös mezőnyben Vong Kar-vaj Szerelemre hangolva (2000) című filmje követi Lynch klasszikusát. A dobogó harmadik helyét Paul Thomas Anderson Vérző olaj (2007) című drámája szerezte meg, majd rögtön után Mijazaki Hajao Chihiro szellemországban (2001) című animációs alkotása, majd Richard Linklater Sráckora (2014) következik a sorban.

Wes Anderson, Apichatpong Weerasethakul, Christopher Nolan, Michael Haneke, Paul Thomas Anderson, valamint Joel és Ethan Coen a 21. század legnépszerűbb rendezői, mindannyian három-három filmmel szerepelnek a listán.

A legsikeresebb év a 2012-es volt, innen ugyanis tíz film került fel a rangsorba, köztük Az ölés aktusa című dokumentumfilm és a Holy Motors, míg 2013-ból kilenc alkotás szerepel a listán, köztük a 12 év rabszolgaság és az Adele élete - 1-2. fejezet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.